Back to top

Negyvenöt nappal hosszabbította meg a kormány a veszélyhelyzetet

Publikálva: 2020, november 11 - 14:36
A koronavírus-járvány miatt 45 nappal tovább lesz érvényben Szlovákiában a veszélyhelyzet. Az intézkedést eredetileg november 14-ig rendelték el, akárcsak a kijárási korlátozást. A kormány szerdai döntéséről Mária Kolíková igazságügyi miniszter tájékoztatott.
Negyvenöt nappal hosszabbította meg a kormány a veszélyhelyzetet

A veszélyhelyzet az új döntés értelmében október 1-jétől 90 napig érvényes.

A kijárási korlátozás november 14-ig marad érvényben, kivéve az éjjel 1 és hajnali 5 óra közötti időszakot, és nem vonatkozik azokra a személyekre, akik negatív PCR-tesztet vagy az országos tesztelés alkalmával végzett antigéntesztet tudnak felmutatni.

Kolíková megerősítette, hogy dolgoznak az alkotmánytörvény módosításán is, amely lehetővé teszi a kormány további intézkedéseit.

A törvény értelmében az állam veszélyhelyzetben a szükséges ideig és a szükséges mértékben korlátozhatja az alapvető jogokat és szabadságjogokat. A kormány veszélyhelyzetet hirdethet, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberéletet vagy a lakosság egészségét, a környezetet vagy a közvagyont. A törvény szerint az intézkedés legfeljebb 90 napig tarthat.

Másodszor hirdetett veszélyhelyzetet a kormány a járvány miatt, először tavasszal hozott ilyen intézkedést, amit március 16-án jelentett be és június 14-ig tartott. A rendelkezés csak az egészségügyet érintette. A kormány által március 12-én elrendelt rendkívüli helyzet továbbra is érvényben van.

forrás: ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus
Cookies