Back to top

Negyedszer emlékeztek biciklis túrával Zsófira

Publikálva: 2021, július 12 - 06:02
Az idén július 10-én már negyedik alkalommal került megrendezésre a „Harcos útja” elnevezésű kerékpáros emléktúra, mely a 16 évesen, tragikusan elhunyt fiatal sporttehetségnek, Kovács Kata Zsófinak állít emléket.
Negyedszer emlékeztek biciklis túrával Zsófira

Zsófi 8 éves korától volt a Seishin Karate Klub aktív tagja. Sok hazai és nemzetközi dobogós helyezést szerzett, 2015-ben a lengyelországi Európa-bajnokságon ezüstérmes lett.

Az emléktúrát Zsófi édesanyja, Kovács Márta kezdeményezte, azzal az elképzeléssel, hogy mozgásra, sportolásra ösztönözze Ekecs és környéke lakosait. A túra 46 kilométeres, Ekecs - Gúta - Martos útvonallal. A kerékpáros emléktúrán évről évre többen vesznek részt; nemcsak ekecsiek, hanem a Csallóköz több településéről - Úszortól Dunaszerdahelyen, Galántán keresztül egészen Komáromig. Voltak köztük profi bringások, akik évente több ezer kilométert tudhatnak maguk mögött, de egészen kezdők, illetve hobbi szinten biciklizők is. A korosztály is nagyon vegyes volt, a 8 évestől egészen a már nyugdíjban lévőkig mindenki jól bírta a tempót.

A résztvevők szombat délelőtt gyülekeztek az ekecsi kultúrház udvarán, majd 10 órakor egy közös fotó elkészítése után, 36-an indultak útnak. A másik csapat Keszegfalváról indult, szintén 10 órakor. Mivel az időjárás kedvezett a kerekezőknek, kellemes tempóban lehetett tekerni, Gútára már délelőtt 11 órakor megérkezett mindkét csapat. Itt a helyi alpolgármester, Koczkás Beáta fogadta a kerékpárosokat és frissítővel kínálta őket Dr. Viola Miklós jóvoltából, amit nagy örömmel fogadtak el. Majd együtt indult tovább a csapat; Martosra már több, mint 50-en érkeztek.

A kerékpárosok útja a Csallóköz meseszép tájain vezetett keresztül. Egymást váltották az érett gabonatáblák, mosolygós napraforgó- és zöldellő kukoricaföldek. Gyakran tekertek különféle kanálisok mentén, több helyen találkoztak az éppen aratást végző gazdákkal is.

Martosra, a Feszty-parkba kora délután érkezett meg a biciklis csapat. Itt a szervezők ebéddel, frissítővel, gyümölccsel és egyéb finomságokkal várták őket. A frissítőket és az ebédhez valókat Ekecs község polgármesterének, Polák Lászlónak köszönhették. Markovics János, a Seishin Karate Klub vezetője főzte a gulyást, aki már kora reggel útra kelt, hogy meleg étellel várhassa a fáradt vándorokat. A gulyásnak nagy sikere lett!

Markovics János, aki Zsófi edzője volt, sokat segített az emléktúra megszervezésében, neki köszönhetően minden résztvevő emlékérmet is kapott. A biciklitúrát a Seishin Karate Klub 15 tagja is teljesítette, Hupian Kristína vezetésével, ezzel tisztelegtek Zsófi emléke előtt.

A Feszty-parkban néhány perces megemlékezés és gyertyagyújtás után a délután jó hangulatban, kellemes beszélgetésekkel telt, majd lassan mindenki útnak indult. Sokan voltak, akik a visszautat is kerékpárral tették meg. Aki ezt már nem tudta vállalni, nekik a szervezők biztosítottak fuvart a visszaútra.

A résztvevők visszajelzései alapján, mindenki elégedetten távozott, azzal az ígérettel, hogy jövőre is találkozni szeretnének ezen az emléktúrán.

A szervezők pedig abban bíznak abban, hogy sikerült hagyományt teremteni, és még sok-sok éven keresztül lesz kiknek megszervezni a túrát.

Seishin Karate Klub, Kovács Márta - főszervező; -rovin-

fotó: Seishin Karate Klub

Ezt már olvasta?

Cookies