Back to top

Ne kezeljük tárgyként őket!

Publikálva: 2018, május 6 - 09:57
Németh Szilvia és Nagy Olga évek óta azért dolgoznak városunkban és a környéken, hogy a kóbor és kidobott macskák számára lehetőséget teremtsenek az életben maradáshoz. Az önkéntes munka kihívásairól beszélgettünk Szilviával.

Mi a tapasztalatotok a dunaszerdahelyi macskatartókkal? Sok a felelőtlen gazda?

A felelősségteljes gazda gondoskodik a macskájáról. Nagyon fontos a kasztrálás, ivartalanítás, amivel hozzájárulunk a macska egészségéhez, valamint az ivarérett kandúr életét is megmentheti, hiszen a párzás időszakában vérre menő harcok is kialakulhatnak a kandúrok között.

A nőstény macska évente akár 15 utódot is hozhat a világra. A kiscica édesnek és cukinak hathat, viszont ő is felnőtt macska lesz és tovább szaporodik. Jelentős probléma, hogy aki nem ivartalanítja macskáját, azzal érvel, hogy úgyis elviszik majd a kiscicákat. Ezért látunk az interneten is rengeteg ingyen elvihető kismacska hirdetést. Sok a kóbor macska is, akik valamikor valakihez tartoztak, csak már nem foglalkoznak velük.

Melyek a leggyakoribb problémák?

Sajnos a macskákkal kapcsolatban még mindig a régi téves információk vannak a köztudatban. A toxoplazma fertőzést például nagyobb eséllyel lehet elkapni fertőzött hústól zöldségtől vagy gyümölcstől, mint a macskától. Az emberek nagy százaléka átesett ezen a fertőzésen, úgy is, ha soha nem volt macskája.

A másik nagy probléma a már említett kasztrálás és ivartalanítás kérdése. A fejlett világunkban még sokan nem tartják fontosnak, sőt, a nézeteik szerint az élet rendje, hogy a macska szüljön vagy fogyó cikknek gondolják, mivel a kinti macskát elütheti az autó vagy elkóborol.

Hogyan tudtok gondoskodni a talált macskákról?

A kasztrációs programunk legfőbb része minél több kóbor macska kasztrálása, ezzel fékezni a túlszaporodást. Az általunk befogott macskák többsége kasztrálás után visszakerül a megszokott környezetébe fülcimpájukon látható bemetszéssel megjelölve.

Ki segít a sérült állatok ellátásában?

A mi kis közösségünknek Kiss Mercedes is nagyon sokat segít és Vágó Tamás állatorvossal dolgozunk együtt, aki remek szakember. Kasztrálás után a macskák 24 óra múlva visszatérnek a befogásuk helyszínére, a beteg egyedek pedig megkapják a megfelelő orvosi ellátást.

Mit javasoltok annak, aki éppen macskatartáson gondolkodik. Mire figyeljen oda?

Aki azon gondolkodik, hogy szeretne macskát jól gondolja át, mert állat egy életre szól, akiért felelősséggel tartozunk. Azt tanácsolnám, hogy menhelyről vagy ilyen jellegű polgári társulatoktól megfelelő iratokkal fogadjanak öröke. Az így befogadott állat megkapta a legfontosabb orvosi kivizsgálásokat: féregtelenítve, bolhátlanítva vannak. Ugyancsak tesztelve voltak a leggyakoribb macskáról macskára terjedő betegségekre. Biztosak lehetnek abban, hogy az örökbefogadott állat nagyon hálás lesz.

Véleményed szerint hogyan lehetne javítani a szlovákiai helyzeten?

Szlovákiában még messze vagyunk attól, hogy az állatot érző lényként kezeljék. Ehhez hozzájárul, hogy idehaza még nem büntetik szigorúan az állat bántalmazását és kínzását. Ha gyerekeinknek megtanítjuk tisztelni az állatokat, akkor felnőhet egy új nemzedék, akik szeretni fogják őket.

SEGÍTSÉK A MUNKÁJUKAT

Aki szeretné támogatni Németh Szilviáék munkáját, a Mačky SOS Polgári Társuláson keresztül tehetik meg a következő bankszámlaszámon: IBAN SK7811 0000 0000 2625712664, SWIFT: TATRSKBX, de felveheti velük a kapcsolatot a Facebookon is a Kóbor cicák-pouličné mačky Dunajská Streda csoportban.

Ezt már olvasta?

Címkék: mačkySOS
Cookies