Back to top

Ne feledkezzenek el róla – március 31. a határidő! Mindent a népszámlálásról 1.

Publikálva: 2021, március 18 - 12:33
Annak, hogy elektronikusan kitöltsük a népszámlálási kérdőívet, március 31. a határideje. A Szlovákiában élő magyarok szempontjából most minden korábbinál fontosabb lesz, hogy vállaljuk nemzetiségünket és anyanyelvünket. A népszámlálás eredményein múlik ugyanis kultúránk fenntartása, iskoláink jövője és jogaink biztosítása.
Ne feledkezzenek el róla – március 31. a határidő! Mindent a népszámlálásról 1.

KÉRDÉSEK A KITÖLTÉSRŐL

Mikor zajlik a népszámlálás?

A népszámlálásra két szakaszban kerül sor. Az első szakaszban február 15. és március 31. között elektronikus úton lehet kitölteni a kérdőívet a scitanie.sk weboldalon vagy a mobilalkalmazás segítségével. Az internet világában kevésbé járatos rokonoknak és barátoknak már ebben a szakaszban is segíthetünk!

A második szakasz április 1. és október 31. között zajlik. Ennek során személyes adatfelvételre is lehetőség lesz, mégpedig két formában: az önkormányzatok által létesített kontakt pontokon, illetve telefonos megkeresés nyomán a népszámlálási asszisztens az otthonokba is kiérkezik. Mindezen lehetőségekről a helyi községi hivatalokban adnak bővebb tájékoztatást.

Ki vesz részt a népszámláláson?

A népszámlálási kérdőívet az ország minden lakosa köteles kitölteni. Ebbe a kategóriába nemcsak a Szlovákiában élő szlovák állampolgárok tartoznak, hanem minden olyan személy, aki Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezik. Az év nagy részében Szlovákiában élő, ám hivatalos lakhellyel nem rendelkező személyeknek szintén részt kell venniük a népszámláláson.

A gyerekekre is vonatkozik a népszámlálás?

Igen. A kiskorúak nevében azonban a szülők vagy a törvényes képviselő tölti ki a népszámlálási kérdőívet.

 

Hogyan kerül sor a kérdőívek kitöltésére?

A népszámlálás két szakaszban zajlik: az elsőben személyesen tölthető ki a kérdőív a scitanie.sk weboldalon vagy a mobilos alkalmazás segítségével. A kérdőív a személyi szám (rodné číslo) megadásával érhető el. A második szakaszban hivatalos segítséget is igénybe lehet venni. Minden településen a község által kijelölt asszisztensek állnak majd rendelkezésre. Minderről a helyi községi hivatalokban nyújtanak bővebb tájékoztatást. A részletes információkat a népszámlálás hivatalos weboldalán találhatjuk meg.

Kitölthetem az adatokat a rokonaim, ismerőseim nevében?

Mindenki a személyi száma (rodné číslo) megadásával regisztrálja magát a rendszerben és egyedi azonosítót kap. A családtagokkal, ismerősökkel egy számítógép mögött ülve gyorsan és egyszerűen kitölthetőek a kérdőívek.

Kihez fordulhatok segítségért a kitöltésénél?

Hivatalosan minden községi hivatalban kijelöltek egy asszisztenst, aki a helyi szintű, gyakorlati problémák megoldásában segít. Ha valakinél nincs internet, nem tudja használni az elektronikus kérdőívet, vagy más jellegű problémái vannak, a községében választ kaphat a megfelelő személyektől. További tájékoztatást a statisztikai hivatal címén tudunk kérni.

Mi a garancia arra, hogy a megadott adatokkal senki nem fog visszaélni?

Az adatok biztonsága a népszámlálás lefolytatásának legfontosabb feltétele. A népszámláláskor felvett információk bizalmas adatnak számítanak, azok a törvény értelmében titkosak. Mindenkire, aki a folyamat előkészítésében és lebonyolításában, továbbá az eredmények feldolgozásában részt vesz, titoktartási kötelezettség vonatkozik. A nemzetiséggel kapcsolatos adatok esetében sem lesz lehetőség annak utólagos megállapítására, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallotta magát.

Milyen nyelven tölthetem ki a kérdőívet?

A népszámlálási kérdőív több nyelven is elérhető, köztük magyarul is.

Hogyan jelentkezzek be a népszámlálási kérdőívbe?

A bejelentkezéskor a személyi számot kell megadnunk. Ez a szlovák rodné číslo hivatalos magyar megfelelője. A személyi szám tehát a 6+4 számjegyből álló azonosító, és nem összetévesztendő a személyi igazolványszámmal (číslo občianskeho preukazu).

Mire kell a népszámlálási kérdőív végén megjelenő tanúsítvány? Baj, ha nem töltöm le?

A tanúsítvány azt igazolja a népszámlálási kérdőív sikeres kitöltését. Tekintve, hogy ezek az adatok rögzítésre kerülnek a Szlovák Statisztikai Hivatal szervereiben, ezt a dokumentumot nem kötelező letölteni. Mindazonáltal, a dokumentum megőrzése ajánlott, hiszen a későbbiekben ezzel lehet igazolni a népszámláláson való részvételt.

 

A kérdőív a statisztikai hivatal oldalán magyarul is elérhető, ide kattitnva

Ezt már olvasta?