Back to top

A narancsszínű fázisban bonyolódik a kirándulás

Publikálva: 2021, augusztus 12 - 09:22
Jövő héttől változásokra kell készülniük a szálláshelyeknek. Az új COVID-automata szerint már narancsszínű fázisban sem lehet vendégeket elszállásolni az egészségi állapotuk ellenőrzése nélkül. Azok a szálláshelyek, amelyek csakis teljesen védett vendégeket fogadnak, egészen a fekete fázis (harmadfokú fenyegetettség) kihirdetéséig korlátozás nélkül működhetnek.
A narancsszínű fázisban bonyolódik a kirándulás

A hotelek, motelek és panziók narancsszínű fázisban korlátozás nélkül fogadhatnak beoltott, vagy 48 óránál nem régebbi antigéntesztet, illetve 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet felmutató vendégeket, illetve azokat, akik igazolják, hogy az utóbbi 6 hónapban átestek a betegségen (ez az ún. OTP-protokoll). Piros és bordó fázisban (első- és másodfokú fenyegetettség) csak közös háztartásban élő két felnőttet lehet elszállásolni közös szobában, továbbá az egy háztartásban élő családokat.

A harmadfokú (fekete) fázisban csak teljesen beoltott személyt vagy az OTP-protokollba tartozó személyeket lehet elszállásolni karanténszálláson, illetve munkaköri feladataikat végző személyeket.

A felvonópályák fekete fázisban is működhetnek, ha csakis teljesen védett vagy az OTP-protokollba tartozó személyeket fogadnak. A kabinos felvonókat csak beoltott személyek használhatják, és azok csak 25 százalékos kapacitással működhetnek, minden út után szellőztetni és fertőtleníteni kell.

Azok az üzemeltetők, akik csak oltottakat vagy OTP-protokollba tartozókat fogadnak, a bordó és a fekete fázisban is működtethetnek nyitott felvonókat, de kötelező lesz reszpirátort viselni. Ha feketéből bordó besorolásba kerül a járás, a kabinos felvonók 50 százalékos kapacitással működhetnek teljesen beoltottak számára, a nyitott felvonókat bárki használhatja.

A taxikban csak két személy ülhet egymás mellett, ebbe beleszámít a sofőr is, piros fázisban minden utas után fertőtleníteni kell az autót, bordó fázisban a maszk helyett már reszpirátort kell viselni. A harmadfokú fenyegetettségi fázisban már csak két utast lehet szállítani egyszerre.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?