Back to top

Nagyszombat megyének is több kultúra kell

Publikálva: 2018, szeptember 27 - 10:49
Rigó Konrád, kulturális államtitkár, és Jozef Viskupič, megyefőnök közösen nyitották meg azt a szakmai fórumot, amit Nagyszombat megye kulturális életéről tartottak a Nyugat-Szlovákiai Múzeumban kedden. A regionális kultúra szereplői közül többen a kisebbségeket képviselték.

A minisztérium pár hónapja indította útjára a regionális és kisebbségi kultúrák 2030-ig tartó stratégia kidolgozását. Ez az anyag azt fogja meghatározni, hogy a szlovák államnak, a megyéknek, városoknak és falvaknak mit kell tenniük, hogy fejlődjön a kulturális élet és arról is rendelkezik, hogy ehhez mennyi pénzre van szükségük. Ez alatt a meglévő intézmények megerősítését, több helyi kulturális programot, új intézmények létrehozását és leginkább a különböző területeken dolgozó szervezetek munkájának összehangolását jelenti.

“Szlovákia 25 éves történetében ez lesz az első olyan anyag, ami kimondottan a kisebbségek kultúrájának fejlődését tűzi ki célul. A Kisebbségi Kulturális Alap és az új minisztériumi szakosztály mellett ez az anyag lesz a következő mérföldkő, ami a további hosszútávú fejlődés záloga. A cél, hogy minden régióban, Nagyszombat megyét beleértve, emeljük a kultúra szerepét az emberek életében, ehhez pedig újabb forrásokat kell biztosítanunk.” - emelte ki az államtitkár.

Szlovákia az elmúlt 3 évben nem foglalkozott a regionális kultúrával, az utolsó célkitűzéseket 2015–ig határozták meg, a kisebbségek kultúrájáról pedig ilyen magas szinten még soha nem született stratégiai vállalás a kormány részéről. Most ebben várható változás.

A minisztérium minden megyében munkacsoportokat állított össze, Nagyszombat volt a harmadik helyszín, ahol a régió kulturális életének több mint húsz szereplője közt ott volt többek között Zuzana Šajgalíková, a nagyszombati színház igazgatója, de köztük volt Nagy Myrtil, a somorjai Városi Művelődési Központ igazgatója és a Csali Gyermek Néptáncegyüttes vezetője, Gútay László, a nagymegyeri Városi Művelődési Központ igazgatója, Takáč Zsolt a Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulás elnöke és Mézes Rudolf, a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkára is.

A megyei munkacsoportok mellett négy külön kisebbségi munkacsoport is létrejön hamarosan, ahol régiós csoportokon kívül kizárólag a 13 nemzeti kisebbség kultúrája lesz a figyelem központjában.

A folyamat decemberig tart, a stratégia várhatóan 2019 második negyedévében kerül a kormány elé.

 

Ezt már olvasta?

Cookies