Back to top

Nagyszombat megyében új kerékpárutak épülnek

Publikálva: 2018, június 13 - 16:47
A Nagyszombat Megyei Önkormányzat (TTSK) térítené a több mint 200 kilométer hosszú Vág menti kerékpárútvonal építési költségeinek egy részét. A megye a közeljövőben írja alá a szerződést azzal a céggel, amely a Felsőcsöpöny (Horný Čepeň) – Beregszeg (Šulekovo) közötti, 15 km hosszú szakasz projektdokumentációját készíti elő. Az építést az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) pénzügyi forrásainak felhasználásával finanszíroznák. A költségeket előzetesen 1,8 millió euróra becsülik - számol be a ma7.sk.

A TTSK a projekt teljes költségének öt százalékát téríti, amennyiben az IROP-tól megkapják a vissza nem térítendő támogatást. Az építkezést jövőre kezdhetnék meg, a kerékpárutat pedig legkésőbb 2020-ban adnák át. „A nemzeti kerékpárútvonal Komáromból vezetne Sztrecsényig (Strečno), és négy megyét kötne össze.

Szorosabb együttműködést tervezünk Nyitra, Zsolna és Trencsén megyével, hogy mielőbb sor kerülhessen a megvalósításra” – mondta el Miroslav Knap, a projektekkel foglalkozó megyei osztály igazgatója. Hozzátette: a kerékpárút vonzóbbá tenné a kerékpározást a munkahelyekre, ezen kívül jó hatással lenne az idegenforgalomra is, továbbá tehermentesítené a közutakat. Már a közeljövőben előkészíthetik a következő Nagyszombat megyei szakasz, a Beregszeg - Pöstyén kerékpárút építését is.

A TTSK emellett a városi és községi kerékpárutak építését is támogatja. A Dunaszerdahelyi és a Galántai járás kilenc községét a terv szerint több mint 40 kilométernyi kerékpárút kötné össze. A következő községekről van szó: Felsőszeli, Alsószeli, Pozsonyeperjes, Királyrév, Taksony, Hidaskürt, Tallós, Nádszeg és Pozsonyvezekény. A projektdokumentáció elkészítéséhez a megye 22 ezer euróval járulna hozzá.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat összesen 218 958 euróval támogatja a kerékpárutak projektdokumentációjának elkészítését, amelynek köszönhetően több mint 80 kilométer hosszú kerékpárút épülhet a megye területén - tájékoztatott a megye szóvivője, Patrik Velšic.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies