Back to top

Nagyszombat megye kevesebb tehergépkocsit akar a községekben és városokban

Publikálva: 2019, november 14 - 14:56
Nagyszombat megye lakosai hosszú ideje elszenvedői a II. és III. osztályú utakon zajló intenzív teherforgalom következményeinek. A megye ezért azzal a kéréssel fordult a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériumához, hogy a galántai és dunaszerdahelyi járás tíz legkritikusabb útszakaszát sorolja be a teherforgalom számára vámköteles útszakaszok jegyzékébe.
Nagyszombat megye kevesebb tehergépkocsit akar a községekben és városokban

A nem elég sűrű úthálózat, az állami utak modernizálásában meglevő lemaradás és a teherforgalom számára bevezetésre került úthasználati vámrendszer mind hozzájárult a teherforgalom II. és III. osztályú utakra történt átirányításához. Ezek az utak műszaki paramétereik következtében nem bírják el a nehéz tehergépkocsik megnövekedett forgalmát, egyszerűen nem ilyen mértékű forgalmi terhelésre épültek. Napjainkra romlott ezen utak a műszaki állapota és a rajtuk való közlekedés   biztonsága.  

Az intenzív teherforgalom és kísérő jelenségei (légszennyeződés, rezgések, lakóházak statikai sérülései, a közlekedésben részt vevő gyalogosok, gyerekek és kerékpárosok veszélyeztetése) nagymértékben rontják az utak közvetlen környezetében élő emberek életminőségét. Ilyen összefüggésben fordulnak az érintett emberek ismételten panaszokkal, javaslatokkal és petíciókkal a megyéhez.   

Ezért, az emberek életének, vagyonának védelme érdekében a megye észrevételeket és kiegészítéseket javasolt a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériuma által beterjesztett 475/2013 Törvénytári számú, az autópályák, gyorsforgalmi utak, I., II., és II. osztályú közutak vámköteles szakaszainak kijelöléséről szóló rendelet tervezethez.  

A megye kéri, hogy a minisztérium a galántai és dunaszerdahelyi járás tíz legkritikusabb útszakaszát sorolja be a teherforgalom számára vámköteles útszakaszok jegyzékébe. Közülük négy II. osztályú – I. osztályú úttal párhuzamos – összesen 142 km hosszú útszakasz.   A fennmaradó hat útszakasz is II. osztályú, de I. osztályú úttal nem párhuzamosan fut, összesen 107 km hosszúságban. 

trnava-vuc-sk

Ezt már olvasta?

Cookies