Back to top

Nagy Iván múzeumigazgató: „Kisebb csoda, hogy sikerül felépítenünk az új raktárépületet”

Publikálva: 2022, október 26 - 11:48
Az utóbbi időszak egyik jelentős beruházása zajlik a Csallóközi Múzeum mellett – a hosszadalmas jóváhagyási folyamatot követően elkezdődtek annak az új raktárnak az építési munkálatai, amelyet már évek óta terveznek a múzeumban. Nagy Iván igazgató kérdésünkre elmondta, miért is fontos számukra a beruházás.
Nagy Iván múzeumigazgató: „Kisebb csoda, hogy sikerül felépítenünk az új raktárépületet”

„Korábban olyan raktárépületeink voltak, amelyet a tűzoltóság már nem is hagyott jóvá tűzbiztonsági szempontból, de számunkra is komoly fejtörést okozott a tárgyak állagmegóvása a régi épületben. Számunkra rendkívül fontos volt megoldani ezt a problémát, magyarán hogy átépítsük a raktárunkat. Azt terveztük, hogy ráépítünk az új raktárépület tetejére egy emeleti részt is az irodáknak, amelyet végül a műemlékvédelem kompromisszumos formában fogadott el:

az új épület raktárhelyiségeit a földbe süllyesztjük majd, így megvalósulhat az irodaszárny ráépítése az épületre. Nem szabad ugyanis a műemléki épületként számon tartott kastély mellett attól magasabb épületet emelni. A műemlékvédelem végül a színt vagy például a tetőzetet is meghatározta.

A beruházást pedig teljes egészében Nagyszombat megye finanszírozza, hálásak is vagyunk a megyének, személyesen Berényi József megyealelnöknek, aki sokat segített a folyamatban minket” – fogalmazott Nagy Iván igazgató.

Elmondta azt is, hogy az induláskor 600 ezer eurósra tervezett beruházás végszámlája 1 millió euróra emelkedett – időközben ugyanis jócskán felmentek az árak. Azonban a megemelkedett árakat is jóváhagyta a megye. 

„Elmondhatjuk, kisebb csoda, hogy sikerül felépítenünk az új raktárépületet. A cél pedig többszörös: elsősorban már égetően szükségünk volt egy a kor követelményeinek, illetve a tűzbiztonsági szabályoknak megfelelő raktárépületre. Másrészt az új épületben új irodákkal is gazdagodunk – így pedig a kastélyban kiállítási terület szabadul fel, hiszen át tudjuk vinni onnan az irodákat az új épületbe.

Rengeteg téma van, amit eddig helyhiány miatt a Sárga kastélyban eddig nem tudtunk megvalósítani, csak példaként említem a kitelepítéseket vagy a Csallóköz neves személyiségeit, családjait, amelyet meg szeretnénk ott jeleníteni” – zárta Nagy Iván. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies