Back to top

A művésznek az a sorsa, hogy műveiben tovább éljen

Publikálva: 2018, szeptember 15 - 18:16
Pénteken a Kortárs Magyar Galériában lehetett részese a művészetkedvelő közönség a nyolcadik évébe lépő Aranykert - Zlatá záhrada - Golden Garden művésztelep idei munkáit bemutató kiállítás megnyitójának.

A megnyitó kezdetén a Queen zenekar ismert slágerei kíséretében láthattuk a Rivalda Színház tagjainak táncos performanszát, ahogy azt később Borbély Károly említette, kicsit Almási Róbert vörös-fehér-feketéjét megidézve.

A nagysikerű bemutató után Iván Péter, a galéria vezetője köszöntötte a megjelent művészeket, a látogatókat, külön kiemelve a művésztelepet szervező Péntek házaspárt: Istvánt és Máriát; Karaffa Attilát, aki a város önkormányzatát képviselte, valamint a galéria kuratóriumának további két tagját, Szakáll Mária festőművészt és Mayer Éva grafikus művészt. Örömét fejezte ki, hogy az idén is megvalósult a tavaszi és az őszi művészeti találkozó, és annak zárókiállítása ismét kellemes perceket szerezhet a Vermes-villát látogatóknak.

Robert Němeček előbb név szerint mutatta be az őszi szimpózium résztvevőit, majd csodálatát fejezte ki az olyan mecénások iránt, mint a Péntek házaspár. Nagy tapsot eredményezett azon kívánsága, miszerint reméli, idővel majd keletkezhet egy nagy magángyűjtemény, a Péntek Kortárs Művészeti Múzeum. 16 ember, 5 ország találkozása volt az őszi művésztelep, melyet mint résztvevő valóban úgy élt meg, mintha az Aranykertben alkotott volna. Kiemelte, hogy multikulturális, multilinguális és multivallási találkozók ezek a művésztelepek, amelyeken elsősorban a művészet szeretete köti össze a résztvevőket, de egymás művészeti megismerése, egymás kultúrájának megismerése is fontos része ezeknek a találkozóknak.

Borbély Károly megnyitó beszéde előtt egy perces néma csenddel tisztelegtünk az immár égi művésztelepen alkotó Almási Róbert előtt. A festőművész szerint most beigazolódott, hogy a művésznek az a sorsa, hogy műveiben tovább éljen. Értette ezt egyrészt a megnyitó előtt látható drámai szép táncbemutató kapcsán, mert szerinte az tömören kifejezte azt, amit ő szavakkal szeretett volna elmondai. Másrészt - mivel Almási Róbert tavaszi művésztelepen készített alkotásai megtekinthetők az emeleti kiállítóteremben -, „néha úgy érezzük egy-egy alkotás előtt, hogy abból sugárzik valami - ilyenkor talán a művészt érezzük, az angyalait és a démonait, amelyeket belevitt az alkotásba” - mondta.

A művészeket egyenként szerette volna értékelni, de végül összefoglaló véleményt mondott: „Nagyon elementáris, nagyon őszinte érzések csengenek ki a munkákból, mindegyikből sugárzik az expresszivitás, a közvetlenség és a frissesség. Mintha visszacsengenének Robi tavalyi szavai, válaszolva a kérdésre, hogy mi az a három szó, ami fontos az életében - látni, érezni és szeretni. Ezek a művészek, akik most dolgoztak, mindre jellemző a látás frissessége, az érzékelés finom antennái, és a szeretet, ami sugárzik a munkákból - ezt a személyes közelségükben is érezni lehetett. Ennyit adhat igazán a művészet.”

A kiállításon, melyet október 5-ig tekinthetnek meg a látogatók a következő művészek munkáit láthatjuk: Ali Akbari Soltani, Sheyma Khashkhashi, Jasmin Sinai, Aisling Sareh Haghshenas, Dolán György, Němeček (Viktor) Robert, Tihanyi Jozef, Petrla Ferenc/Señor, Kiss Márta, Miriam Schmiererová, Ferdics Gábor, Hala Abu Bekr, Hala Twal, Jean-Luc Rodel, Julian Bocci, Nayg István, valamint a tavaszi aranykertből: †Almási Róbert, Siska-Szabó Hajni, Breznay András, Trifonov Alexander, Němeček (Viktor) Robert, Miloš Prekop.

Felvételeink a megnyitón készültek.

Ezt már olvasta?

Cookies