Back to top

A művekben megjelenő impressziók - avagy művészet és elmélet

Publikálva: 2022, november 9 - 14:54
A művészet gyakorlati részével szembesül a néző, amikor meglátogat egy-egy kiállítást – ám most, november folyamán a kortárs művészetnek otthon nyújtó Vermes-villában a művészet elméleti részével is találkozhat a „Művészet mindenkinek“ előadássorozat résztvevőjeként.
A művekben megjelenő impressziók - avagy művészet és elmélet

„Kiállításmegnyitóinkon látogatóink főleg a művészet gyakorlati részével találkoznak. Ezért gondolta galériánk vezetése, hogy novemberben négy alkalommal – hétfőnként, amikor nem zajlik más fontosabb esemény városunkban – az elméleti témákkal is foglalkozunk...

Bevezetésképpen egy általánosabb témával indítunk, egy tapasztalt és gyakorlott előadót kértünk fel rá, aki a kortárs művészet fő irányait mutatja be“

– köszöntötte az érdeklődőket, egyben Gimesy Péter művészettörténészt a Kortárs Magyar Galéria vezetője, Iván Péter.

Gimesy Péter az elmúlt 50-70 év irányzatairól beszélt, röviden bemutatva egyes műfajok, egyes stílusok sajátosságait, kiemelve egy-egy meghatározó művészt, művet.

Szó esett az absztrakt ábrázolásról, az expresszionizmusról, szürrealizmusról, az op-art és pop-art sem maradtak ki, ahogy az amerikai és európai kortárs művészet is terítékre került az előadás során.

Nehéz szóban visszaadni a lendületes, néha századokra visszamutató érdekes előadást: A vetítéssel, magyarázatokkal bőven ellátott interaktív beszélgetésben nevek, stílusok, érdekességek, a művek kiváltotta, szavakba öntött gondolatok és érzések röpködtek a mintegy másfél óra alatt.

Egy biztos, a sorozat fordulatos, lendületes, érdekes előadással nyitott!

A jövő héten Varga-Amár László, Munkácsy-díjas alkotó, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának elnöke, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, ismert és elismert festőművész, tanárral találkozhatnak hétfő este hat órától az érdeklődők. Előadása meglehetősen érdekesnek ígérkezik, mivel olyan témákat taglal, mint: Miben különbözik egy művész az átlagembertől? Mi teszi a művészt művészé?

Az „Ezt én is meg tudom csinálni” - kijelentő mondat pedig kérdéssé módosulhat...

-rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies