Back to top

A munkapiaci igények szabhatják meg a támogatást?

Publikálva: 2017, február 20 - 14:04
Az egyes szakok esetében, az oktatási minisztérium a munkaerőpiaci igények alapján határozza meg a normatív támogatás nagyságát.

Az oktatásügyi tárca arra szeretné motiválni a diákokat, hogy olyan képzési és tanulmányi szakokat válasszanak, amelyek keresettek a munkaerőpiacon. A munkaügyi tárca a szakszervezetekkel, valamint a szakmai szervezetekkel közösen, ennek érdekében összesítették azokat területeket, ahol a munkaerőpiac igényei szerint kevés a szakképzésre jelentkezők száma.

"Azoknak az általános iskolásoknak, akik úgy döntenek, hogy ezeken a szakokon folytatják tanulmányaikat, az állami költségvetésből motivációs ösztöndíjat fognak folyósítani. Ennek a nagyságát a diák tanulmányi előmenetele alapján határozzák meg" - közölte az oktatásügyi minisztérium kommunikációs osztálya. Emellett a szakképzésben résztvevő iskolák 10 százalékkal magasabb normatív támogatást kapnak a diákok után.

Az oktatási minisztériumban azokról a szakokról is készült egy lista, amelyekre a munkaerőpiac nem tart igényt. Ezen képzési és tanulmányi szakokon 10 százalékkal csökkentik a diákok után járó normatív támogatást.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: munkapiac
Cookies