Back to top

A munkáltatóknak áprilisban sem kell járulékot fizetniük, ideiglenes védelmet kérhetnek a vállalkozók

Publikálva: 2020, április 23 - 08:04
A munkáltatóknak, illetve a kötelező betegbiztosítással vagy nyugdíjbiztosítással rendelkező, önálló kereső tevékenységet végző személyeknek áprilisban sem kell járulékot fizetniük.
A munkáltatóknak áprilisban sem kell járulékot fizetniük, ideiglenes védelmet kérhetnek a vállalkozók

A kedvezménnyel azok élhetnek, akiknek az év negyedik hónapjában legalább 15 napig szüneteltetniük kellett a munkát az állam által elrendelt óvintézkedések miatt. Ez a szociális biztosításról szóló törvény módosításából következik, amelyet szerdán fogadott el a parlament. A törvényt gyorsított eljárásban tárgyalták.
A kormány a jövőben határozatban is elrendelheti, hogy egy adott hónapban a munkáltatóknak vagy az önálló kereső tevékenységet végző személyeknek ne kelljen járulékot fizetniük.

A kényszerleállást a munkáltatóknak becsületbeli nyilatkozattal kell igazolniuk, amelyet legkésőbb május 11-ig kell benyújtaniuk a Szociális Biztosítónak. Az elengedett, vagyis be nem fizetett járulék nem lesz hatással a betegbiztosítási ellátásra, illetve nyugellátásra való jogosultságra.

A törvénymódosítás értelmében a munkahelyek megőrzését elősegítő támogatást azok a munkáltatók is kérvényezhetik, akik részletfizetéssel, utólag térítik az elmaradt adókat és egyéb járulékokat, illetve követeléseket. Támogatásra jogosultak azok is, akik bevételkiesés miatt nem tudták márciusban teljesíteni ezeket a kötelezettségeket.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint a törvénymódosítás 21 600 önálló kereső tevékenységet végző személyt fog érinteni. Az elengedett társadalombiztosítási járulék összege átlagosan 181,80 euró.

Ideiglenes védelmet kérhetnek a vállalkozók, ha az új koronavírus-járvány negatív hatással volt a vállalkozásukra. Ez a COVID-19 terjedésével kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket tartalmazó törvény módosításából következik, amelyet szerdán hagyott jóvá a parlament.

A vállalkozók ideiglenesen védelmet kérhetnek a lejárt tartozások összegének növekedése vagy a bevétel 2019-es év azonos időszakához viszonyított jelentős csökkenése miatt, ami veszélyezteti a vállalkozás működését. Az intézkedések csak azokat a vállalkozókat érintik, akiket a világjárvány következményei érintettek negatívan, azok nem, akiknek komoly problémáik voltak már a járvány előtt is.

A módosítás elsősorban a csődeljárásokkal szemben jelent védelmet, bizonyos esetekben felfüggesztik a végrehajtásokat, az érintett vállalkozások ideiglenes védelmet élveznek a zálogjog bejegyzése esetén is.

Az ideiglenes védelem azt is jelenti, hogy a másik fél nem állhat el a szerződéstől, ha a vállalkozó 2020. március 12. után késik a szerzésben foglaltak teljesítésével. Ez azonban nem érvényes, ha a másik fél maga veszélyezteti saját vállalkozását.

Az ideiglenes védelmet a bíróság visszavonhatja. A vállalkozónak írásban kell nyilatkoznia az eljárás megindításának okáról, valamint be kell nyújtania a vagyonlistát, a kötelezettségek és az üzletfelek jegyzékét.

Az intézkedés 2020. október 1-jéig érvényes, a kormány szükség esetén 2020 végéig kitolhatja ezt az időpontot. Az ideiglenes védelem nem vonatkozik egyes pénzügyi intézményekre, például bankokra, biztosítótársaságokra vagy alapkezelő társaságokra. A jogszabály 2020. május 12-én léphet hatályba.

ma7 / TASR

Cookies