Back to top

Múlt és jövő

Publikálva: 2022, szeptember 15 - 06:06
A jelenben létezünk, mindig az adott pillanatban éljük meg életünk eseményeit, ám gyakorta óhatatlanul a múltba vagy a jövőbe kalandoznak gondolataink. Sok esetben a nosztalgia, esetleg valakinek vagy valaminek a hiánya repít minket egy régmúlt időzónába, hogy felidézzünk néhány emlékképet.
Múlt és jövő

Máskor viszont az elkövetkező időszakba tekintve a fantáziánk révén képzeljük el, mi várhat ránk, illetve mit szeretnénk. A múltat elkerülhetetlenül magunkkal cipeljük a jövőbe, és akarva akaratlan befolyással van mind a napi tevékenységünkre, mind jövőbeli terveink szövögetésére. Így van ez az egyén és a közösség életében egyaránt. Létünket számtalan szokás és hagyomány kíséri, melyeknek egyrészt megtartó erejük van, másrészt pedig személyiségformáló hatásuk.

Ezek révén örökítjük át többek közt a különböző tapasztalatokat, a múlt értékeit, vagy épp az összetartozás érzését. Ugyanakkor ezek segítségével hagyjuk hátra utódainknak a világban történő eligazodás iránytűit is, netán a természet és a társadalom harmóniájának eszenciáját.

Az elődeink iránti tiszteletből a hagyományok továbbvitele, valamint az értékmegőrzés és -fejlesztés olyan esemény kapcsán is kötelező érvényű, mint a Csallóközi Vásár. A közösségi időtöltés ilyen formája főképp annak tükrében tűnik fokozottan szükségesnek és üdvösnek, hogy az elmúlt két esztendőben a koronavírus szinte minden rendezvény szervezését ellehetetlenítette.

A vásár városunk legrégibb hagyománya, amely nem csupán arról szól, hogy különböző termékek gazdát cserélnek, hogy finom étkeket és italokat kóstolhatunk, esetleg körhintára ülhetünk. A vásár a várva várt találkozások helye is egyben, az öröm és a kikapcsolódás színtere, amely lehetőséget ad a minőségi kultúra terjesztésére, vagy akár az elmaradhatatlan helyi fellépők bemutatkozására is. A régió legnagyobb rendezvényén tízezrek fordulnak meg a vásártéren és egyben a városban.

A hagyományőrzés és a lokálpatriotizmus erősítése a hitvallásunk. Ezért igyekeztünk olyan gazdag programot szervezni, amelyek nem csak élményt biztosítanak, hanem az összetartozásunkat is erősíthetik. Jómagam ezért csak egy egyszerű dolgot kívánhatok: Mindenki jöjjön el a vásárba, élje meg a pillanatot és érezze jól magát! Dunaszerdahelyiként vagy csallóköziként ezzel tehetjük a legtöbbet, hogy a múltunknak ilyen formában is legyen jövője…

A. Szabó László alpolgármester

Ezt már olvasta?

Cookies