Back to top

A „Movember” kampány felhívja a férfiak figyelmét a megelőző urológiai vizsgálat fontosságára

Publikálva: 2023, november 16 - 12:17
A „Movember” kampány ezúttal is a megelőző urológiai vizsgálaton való részvételre kívánja ösztönözni a férfiakat. A kampány kezdeményezője a Szlovák Urológiai Társaság, mely Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel (Hlas-SD) és a betegek érdekvédelmi szervezeteivel együttműködve szervezi az akciót.
A „Movember” kampány felhívja a férfiak figyelmét a megelőző urológiai vizsgálat fontosságára

A szakemberek szerint egy megelőző vizsgálattal időben diagnosztizálható, majd ezt követően eredményesen kezelhető a prosztata rosszindulatú megnagyobbodása.

„A prosztatarák az ötven év feletti férfiak esetében az egyik leggyakrabban előforduló daganatos betegség. A helyzetet súlyosbítja, hogy a betegek nagy százalékánál előrehaladott stádiumban diagnosztizálják ezt a betegséget, amikor a kezelési lehetőségek már alapvetően korlátozottak” – nyilatkozta a Szlovák Urológiai Társaság elnöke, Ivan Minčík.

Minden veszélyeztetett korban lévő férfi jogosult ingyenes megelőző urológiai vizsgálatra.

A vizsgálat fájdalommentes, a pácienssel folytatott beszélgetésből, ultrahangos vizsgálatból, vér- és vizeletvizsgálatból, valamint a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálatából áll. Ezzel kapcsolatban az egészségbiztosítók részletes tájékoztatással szolgálnak.

Mindezek mellett a Rákellenes Liga hosszú távú segítséget nyújt az érintetteknek. „Ha bármilyen kérdésük van ezzel a témával kapcsolatban, akár a megelőzést, a diagnózist, a kezelést érintően, de akár pszichológiai tekintetben, igénybe vehetik ingyenes onkológiai konzultációs szolgáltatásunkat” – tette hozzá Eva Kováčová, a Rákellenes Liga igazgatója.

NZS/Felvidék.ma/teraz.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészségügy
Cookies