Back to top

Morvaországi vendégek városunkban

Publikálva: 2019, március 28 - 14:48
A csehországi Znojmo városából érkező vendégeket fogadtak ma a Dunaszerdahelyi Városi Hivatalban.
Morvaországi vendégek városunkban

A cseh-osztrák határ közelében fekvő város Morvaország egyik legismertebb települése, amely fontos történelmi szerepet játszott. A településről Dunaszerdahelyre a helyi nyugdíjasok érkeztek, hogy felvegyék a kapcsolatot a Dunaszerdahelyi Járási Nyugdíjas Egyesület tagjaival.

Csütörtök délelőtt elsőként a városi hivatal nagy üléstermében Karaffa Attila alpolgármester fogadta a znojmoi küldöttséget, élükön Jan Blaha alpolgármesterrel. Karaffa üdvözölte a vendégeket, majd röviden szólt Dunaszerdahely mindennapjairól. Őt Molnár Tímea, a közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztály vezetője követte a felszólalók közt, majd a járási nyugdíjas szervezet elnöke, Kovács Ferenc mutatta be a helyi nyugdíjasok aktív mindennapjait.

A beszámolóból kiderült, a járásunk nyugdíjasai alkotják legnagyobb létszámú tagszervezetet, amely nagyon aktív a hétköznapokban. Rendezvények, kirándulások sokasága várja a szépkorúakat és igyekeznek más szervezettekkel is felvenni a kapcsolatot, így nagyon örülnek a morva nyugdíjasokkal való találkozásnak.

Hasonlóan a kezdeményezés jelentőségét emelte ki a szervezet országos elnöke, Ján Lipiansky is, aki hangsúlyozta, Szlovákiában 1,1 millió nyugdíjas él és közülük 100 ezren tagjai a nyugdíjas egyesületüknek. Egyúttal vázolta, hogy miként igyekeznek a kormánnyal és a politikai élet szereplőivel való egyeztetésekkel jobb szociális körülményeket kiharcolni a szépkorúaknak, vagy a belügyi szervekkel közösen dolgozni az idősek ellen elkövetet bűncselekmények megelőzésében.

A folytatásban Znojmo alpolgármestere mutatta be a városukat, amely 34 ezer lakossal rendelkezik, s gazdag történelme révén is igyekszik megszólítani a turistákat. Szorosan együttműködnek a partnervárosokkal is, Szlovákiában hosszú évekre visszanyúló kapcsolataik vannak Pozsony-Ruzsinó városrésszel és Érsekújvárral is. Emellett minden szomszédos országból vannak testvérvárosaik, de Olaszországból is, amelyeket évente egy találkozó keretén belül látnak vendégül. Egyúttal jelezte, nyitottak a további kapcsolatépítésre ezen a téren is, hiszen méretükből adódóan Dunaszerdahelyhez hasonló kihívásokkal rendelkeznek.

A nyugdíjas szervezetek egyeztetése ezután tovább folytatódott, majd a morvaországi vendégeket ebéd és a városunkkal való ismerkedés várta, amely során a Thermalparkot is meglátogatták, s a dunaszerdahelyieket is meghívták Znojmoba.

Ezt már olvasta?

Cookies