Back to top

A Moderna már kisgyermekeken is teszteli az oltóanyagát

Publikálva: 2021, március 18 - 12:00
A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában kísérleti jelleggel elkezdték a vállalat koronavírus elleni vakcináját tesztelni 6750 fél- és 12 éves kor közötti gyermek bevonásával.
A Moderna már kisgyermekeken is teszteli az oltóanyagát

A Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel tájékoztatása szerint a gyermekgyógyászati kísérlet segít megállapítani, hogy a COVID-19 oltóanyaguk mennyire biztonságos a fiatalabb korosztály esetében.

A tervek szerint a kutatók először meghatározzák az oltás biztonságosságát és helyes dózisát a 6 és 12 év közötti gyermekeknél, majd fokozatosan haladnak a legfiatalabb korosztály irányába.

Miután minden korcsoportban meghatározták a helyes dózist, a vizsgálat második szakaszában a vakcinát úgynevezett placebóval – azaz álgyógyszerrel – szemben tesztelik, hogy felmérjék, biztonságos-e és kiváltja-e a sejtek ellenanyag-termelését.

A Moderna és a Pfizer-BioNTech vállalatok már korábban elkezdték vakcinakísérleteiket a 12 éves és idősebb serdülők között, amelynek eredményeiről várhatóan hamarosan beszámolnak.

A Johnson & Johnson szintén benyújtotta kérelmét az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához, miszerint oltóanyagukat egyaránt tesztelnék a 12 és 18 év közöttiek, illetve a 0 és 18 év közöttiek esetében is. Az AstraZeneca brit vállalat és az Oxfordi Egyetem a múlt hónapban indított el egy kísérletet Nagy-Britanniában, melynek keretein belül vakcinájukat 6 éves gyermekeken tesztelik.

HA / Felvidék.ma / MTI

Ezt már olvasta?

Cookies