Back to top

Mobil oltópontok várják majd az első oltásra jelentkező 70 év felettieket Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2021, május 10 - 19:35
Május 4-én tájékoztatta a járás polgármestereit Dunaszerdahelyen Jozef Viskupič megyeelnök azokról a mobil oltópontokról, amelyekkel a megye meg szeretné könnyíteni – most elsősorban – a 70 év felettiek, illetve a súlyosan egészségkárosodott 60 év feletti személyek (ZŤP) oltását. A lehetőséget az önkormányzat által megadott számon lehet igényelni azoknak, akik az első oltásra jelentkeznének, tájékoztatta portálunkat Hájos Zoltán polgármester.
Mobil oltópontok várják majd az első oltásra jelentkező 70 év felettieket Dunaszerdahelyen

„A múlt heti találkozó célja is az volt, hogy a megye szeretné segíteni a 70 pluszosok beoltását a mobil oltócsapatok segítségével” – fogalmazott Dunaszerdahely polgármestere.

Most a városi hivatal +421 908 776 281-es telefonszámán lehet jelentkezni azoknak a 70. életévüket betöltött polgároknak, valamint azon súlyosan egészségkárosodott 60 év feletti személyeknek (ZŤP), ágyhoz kötött betegeknek, akik az első oltásra jelentkeznek.

Dunaszerdahely Város Önkormányzata két helyszínt biztosít a megyei mobiloltásokra:

– a vásártéren található városi nyugdíjasklub épületét, illetve

– a Sikabonyi Közösségi Házat.

„Aki szeretné a fent említett korosztályból beoltatni magát, s megint hangsúlyozom, olyan, aki az első oltárra vár, az a fent megadott telefonszámon felhívhatja a városi hivatal munkatársát, akinek lediktálja az adatait.

Fontos tudni, hogy ezek a személyes adatok a megyei védett adatbázisba kerülnek, tehát azokkal nem történhet semmilyen visszaélés. Kérni fogjuk a lakos vezeték- és keresztnevét, a születési számát, az egészségügyi biztosítójának a nevét, valamint az állandó lakhelyét és a telefonszámát, illetve hogy számára melyik oltópont lesz közelebb, vagyis hová szeretne menni a két helyszín közül” – jelezte Hájos Zoltán polgármester.

Elmondta azt is, hogy aki magatehetetlen, ágyhoz kötött, tehát nem tud elmenni a mobil oltópontokra, azt is jeleznie kell majd, ugyanis őket az otthonukban is be tudja majd oltani egy csapat.

„Általában három-négy autóval érkeznek a csapatok, várhatóan közülük két csapat megy majd a »terepre«, az otthoni oltásokat beadni. Tudni kell, hogy egy-egy ilyen kiszállás mintegy 40 percet fog igénybe venni. Ebbe beszámítódik az érkezés utáni előkészület – nem kell megijedni, a csapatok be lesznek öltözve –, az adminisztráció, az oltás, illetve megvárják a szokásos negyedórát is, hogy nem lép-e fel valamilyen reakció az oltás után, majd összepakolnak és mennek” – összegezte a polgármester, hozzátéve, a megye felvette a körzeti orvosokkal is a kapcsolatot az ágyhoz kötött betegek kapcsán.

A többieket a két helyszínre fogják majd várni, s mindenkit SMS-ben értesítenek majd, mikorra érkezhetnek a mobil oltópontokra.

„Arra biztatok minden 70 év feletti személyt, illetve 60 év feletti egészségkárosodott lakost, hogy aki még nem tette meg, és szeretne oltakozni, mindenképpen jelentkezzen. A pontos időpontokat még mi sem tudjuk, ugyanis a megye a regisztrációkat követően fogja megtervezni a csapatok kiszállását, és időben értesíteni fogja egyrészt az önkormányzatot, másrészt a jelentkező lakosokat” – nyugtázta Hájos Zoltán.

A mobil oltópontokon Pfizer vakcinával fognak mindenkit oltani.

Megtudtuk, hogy elegendő vakcina áll rendelkezésre, azonban a kiolvasztásától számított 5 órán belül fel is kell használni az oltóanyagokat, ezért is fontos, hogy tervezni tudják az időpontokat, tette hozzá a polgármester.

A dunaszerdahelyi mobiloltásokat az igényeket figyelembe véve egyszeri vagy kétszeri alkalomra tervezik. Mindez természetesen nagyban függ az idősebb korosztály oltakozási kedvétől is.

Nagy Attila

Ezt már olvasta?