Jelenlegi hely

Mit tegyek, ha a gyermekem osztálytársa megfertőződik? Nagy iskolai kérdezz-felelek!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, október 8 - 14:17 | Közérdekű
Vajon tudják-e a szülők, mi történik akkor, ha gyermekük osztálytársa koronavírusos lesz? Nos, ha nem, akkor figyelmükbe ajánljuk a következő tényeket!
Mit tegyek, ha a gyermekem osztálytársa megfertőződik? Nagy iskolai kérdezz-felelek!

Az oktatási minisztérium adatai szerint eddig a teljes diáklétszám 3,35 százaléka, azaz 29 000 gyerek maradt ki a pandémia miatt az oktatásból. A létszám növekedése leginkább a Bártfai, a Pozsonyi, a Nyitrai, a Túrócszentmártoni és az Eperjesi járást érinti. Amíg az elmúlt héten 47 iskola zárt be, addig e héten a bezárt intézmények száma 75-re emelkedett. Ebből 13 a Bártfai járásban található. 620 osztályban is felfüggesztették az oktatást. Ezekből egyértelműen következik az is, hogy a szülők zöme előbb-utóbb szembesülni kényszerül a helyzettel: gyermekük osztályában bármikor felbukkanhat egy fertőzött gyerek. Ilyen esetben legpontosabb információt az adott iskola igazgatója tud nyújtani, hiszen ő állandó kapcsolatban áll a régió higiénikusaival.

Az intézkedések egyes régiókban némiképp eltérhetnek egymástól, az adott területen kialakult járványhelyzet és a fertőzés jellege szerint.

Pillanatnyilag az iskolákat a következőképpen különböztetik meg:

Zöldnek tekinthető az az intézmény, ahol még nem fertőződött meg egyetlen diák illetve tanár sem, illetve vannak ugyan gyanús esetek, de a fertőzöttség egyelőre nem bizonyított.

A narancssárga jelzésű iskolában bizonyított egy tanár vagy egy diák fertőzöttsége.

A vörös jelzésűnek minősített iskolában több a bizonyítottan megfertőződött egyén.

Ha egy gyerek a fertőzés jeleit mutatja, azonnal el kell őt a többiektől különíteni. A fertőzöttséget a körzeti orvos vagy a Regionális Közegészségügyi Hivatal állapíthatja meg. Sok iskola azt vallja: ha a szülő betegnek látja gyermekét, amennyiben megteheti, inkább maradjon vele otthon.

 

Ha tényleg fertőzött a gyerek

Ha bizonyítást nyer, hogy a gyerek fertőzött, az osztályát bezárják, osztálytársait pedig karanténba küldik. Az intézmény igazgatója kapcsolatba lép a regionális közegészségügyi hivatallal, mert az osztály bezárásáról csak ők dönthetnek. Ezalatt a többi osztályban zavartalanul folyik a tanítás. A szakemberek elfoglaltsága miatt megtörténhet, hogy a döntés késik, addig az intézmény igazgatója az érintett osztály tanulóinak /max. 5 nap / igazgatói szabadot adhat. Ugyancsak a szakemberek döntenek az osztály bezárásának időtartamáról, amely 10-14 nap, esetleg annál hosszabb is lehet.

 

Kit tesztelnek?  Mindenkit vagy csak egyeseket?

Hétéves kor alatt a közegészségügyi hivatal dönthet úgy, hogy a gyerekeket nem tesztelik, csupán karanténba küldik. Ha a szülő azt látja, gyermeke állapota romlik, kapcsolatba lép annak gyermekorvosával, aki előírhatja a tesztelést. Ha a szülő ragaszkodik a teszteléshez, akkor gyermekét a korona.gov.sk oldalon jelentheti be. Amennyiben a gyerek osztálytársa fertőzött, a higiénikusnak meg kellene telefonon keresniük azon gyerekek szüleit, akik a fertőzöttel kapcsolatban álltak, és megmondani, szükséges-e gyermekük tesztelése. Ha a teszt negatív, a gyerek akkor is karanténba vonul!

 

Mikor zárnak be egy iskolát?

Ha a vírus több gyereket vagy felnőttet is megfertőzött, akkor az intézmény vörös besorolást kap. A vírus terjedésének mértékéről a higiénikus dönt, figyelembe véve a régió járványügyi helyzetét is. Ennek alapján derül ki, hogy több osztály vagy az egész iskola bezárását látja elengedhetetlennek. Ilyenkor az iskola igazgatójával együtt döntenek a távoktatás bevezetéséről. Az oktatásügyi minisztérium arról is rendelkezett, hogyan nézzen ki a vörös jelzésűnek minősített iskolában a teljes munkaidőben zajló oktatás, amennyiben azt nem zárják be. Ilyenkor az alsó tagozatosok az iskola épületében maradnak, és 15 fős osztályokat alakítanak ki. Az egy adott osztályba sorolt diákok akkor is együtt maradnak, ha számuk csökken. Vándoroltatásuk tilos. A felső tagozat diákjai távoktatást kapnak.

 

Ha a gyerek karanténban van, otthon kell maradnia szüleinek és testvéreinek is?

Ez a döntés is az egészségügyi hatóság kompetenciája. Amíg ezt meg nem tiltja, a testvérek mehetnek iskolába,  a szülők pedig munkába. Ugyanakkor szigorúan korlátozniuk kell társadalmi kapcsolataikat, hordaniuk a szájmaszkot, betartani a higiéniai szabályokat. Amennyiben gyerekük egyértelműen fertőzött, az egész család  karanténba vonul.

 

Mi történik akkor, ha a szülő fertőződik meg?

Ilyenkor a gyerekek feltétlenül otthon maradnak. Leghamarabb öt nap után őket is tesztelni kell. Ha negatív tesztet produkálnak, addig karanténban maradnak, amíg a fertőzött szülő. Ha a gyerek tesztje is pozitív lesz, a teljes család minimum 10 napig otthon kell maradjon. Ha a gyereket a regionális közegészségügyi hivatal karanténba küldi, arról a szülő azonnal köteles az iskolát értesíteni.

 

Ki jogosult járványügyi ápolási díjra?

Ezt a 11 évnél fiatalabb gyerek szülője igényelheti, amennyiben a gyermek karanténját a közegészségügyi hivatal rendelte el.

 

Mi történik a pedagógussal?

Ha egy gyerek fertőzötté válik, a karanténba vonulását követően az iskola és a higiénikus dönt arról, hogy a pedagógust is karanténba küldik-e. Ez elsősorban alsó tagozaton aktuális kérdés, ahol a szájmaszk viselése nem kötelező, és egy pedagógus szinte egész nap ugyanazon gyerekek társaságában van. A felső tagozaton a szájmaszk és a mindössze 45 percnyi kontaktus védettebbé teszi a pedagógust.

 

Mi van akkor, ha maga a pedagógus fertőzött?

Tíz napra karanténba vonul, amint negatív tesztje lesz, visszatérhet az iskolába. Ha viszont újra pozitív lesz a tesztje, az iskola narancssárga besorolást kap, kapcsolatait a közegészségügyisek kiértékelik, és ennek alapján egy vagy több osztály is karanténba küldenek.

ma7 / Az írás a Denník N cikke alapján készült.

Címkék: koronavírus