Jelenlegi hely

Mit gondolnak a dunaszerdahelyi színház ötletéről? - 2. rész

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, február 26 - 16:15 | Kultúra
Ahogy arról korábban riport formájában is beszámoltunk, a dunaszerdahelyi kőszínház ötlete egyre nagyobb figyelmet kap a régióban, éppen ezért sorozatot indítottunk, amelyben a téma kapcsán kérdezünk meg érintetteket a kultúra, közélet és a politika területéről.
Mit gondolnak a dunaszerdahelyi színház ötletéről? - 2. rész

A színház ötlete kapcsán ezúttal Antal Ágota és Volner Nagy Melinda mondja el véleményét.

Antal Ágota - dunaszerdahelyi városi képviselő

Mit gondol a dunaszerdahelyi kőszínház megvalósíthatóságáról?

A színháznak van létjogosultsága - abban az esetben, ha profi szakmai szempontok alapján működik majd és hagyják gondolkodni a hozzáértőket, megtisztelik őket, ha nem fognak az illetékesek elbeszélni egymás mellett és külön-külön elméleteket gyártani, hanem egy asztalhoz ülnek majd. Jó lenne megélni Dunaszerdahelyen azt, amikor nem ért mindenki mindenhez, hanem alakul egy szakmai csoport és hagyják őket dolgozni, utána meg alkotni profi módon, profi színészekkel. Ki kell lépni az amatőrizmusból ehhez, és nem amatőr társulatra alapozni elképzeléseket. Amatőr színjátszó csoportok alkotnak, dolgoznak, hál istennek nagyon lelkesek, kell is ez, itt van pl. a Fókusz is, 40 éve működnek, ám mégsem gondolják azt, hogy profi színház lesznek majd. A gyerekek, akik kedvet kapnak, elmennek egyetemre, és, ha kitanulták a mesterséget, és a szakemberek úgy ítélik meg, csatlakozhatnak a színházhoz. Így működik ez.

Milyen szerepet kellene betöltenie a színháznak Dunaszerdahely és a régió kulturális életében?
 
Ami jó, annak mindenképpen van létjogosultsága. Pár éven belül komoly szakmai és művészi súlya lehet, ha a megfelelő emberek kezébe kerül. Gál Tamás személye számomra garancia erre.

Milyen forrásokból működtethető hosszabb távon egy ilyen intézmény?

 
A profi színházak megyei fenntartásúak, a megyétől kell erre vonatkozó garancia, hogy elbír még egy kőszínházat. A városnak is kell találnia egy pénzcsomagot, amivel pluszba tudja támogatni, de elsősorban a megyéé ez a feladat.

Volner Nagy Melinda -  a Dunaág Néptáncműhely művészeti vezetője

Mit gondol a dunaszerdahelyi kőszínház megvalósíthatóságáról?

Ha kicsikét módosíthatnék a kérdésen... Könnyebb lenne a válasz számomra, ha úgy hangzana, Mit tudok a színház megvalósíthatóságáról? Minden adatot, ami fontos lehet, ugyanis a férjem, Kóczán András Imre készítette többedmagunk segítségével azt a megvalósíthatósági előtanulmányt, amiről említést tesz a nevezett cikkben. Alaposan körüljártuk a problémát, igyekeztünk minden lehetséges kérdésre választ adni benne, ami felmerülhet és amiket fel is tettek számára azóta sokan, akikkel a színház ügyéről tárgyalt. A színház megvalósíthatóságához egyébként minden szellemi feltétel adott városunkban, itt már csak a döntéshozók és támogatók segítségére és a szükséges anyagiak beteremtésére van szükség, természetesen a "csak"-ot idézőjelbe téve.
 
Milyen szerepet kellene betöltenie a színháznak Dunaszerdahely és a régió kulturális életében?
 
Legalább kettős szerepet. A színház egyrészt szellemi-alkotói műhely kell legyen, amely e tevékenységével emblematikus szerepet kell betöltsön a város és a régió kulturális életében, így a legmagasabb szellemi-kulturális igények beteljesülési helye lehet. Másrészt szükséges, hogy színháznevelési, oktatói szerepet is betöltsön, hiszen mindannyiunk számára szinte létkérdés, hogy a fiatajainkat és az utánuk jövő generációkat a kultúra, az irodalom és a széles rétegeket érintő társadalmi kérdések iránt érzékennyé tegyük. A színház ezt a tevékenységet is hivatott vállalni és végezni.
 
Milyen forrásokból működtethető hosszabb távon egy ilyen intézmény?
 
Elsősorban egy jól megoldott fenntartói háttérrel, másrészt a saját bevételeiből, harmadrészt támogatásokból. Ha ezen felül kisebb gazdasági tevékenységgel is képes megtoldani ezt a sort, azzal már csak nyerhet a színház és a színházba járó közönség is.

_________________________

Korábbi írásainkat a témában itt olvashatják:

Valóban lehet színháza Dunaszerdahelynek?

Mit gondolnak a dunaszerdahelyi színház ötletéről? - 1. rész