Back to top

Mire ügyeljünk mielőtt utazunk – a minisztérium tanácsai

Publikálva: 2023, július 5 - 07:27
A külügyminisztérium több tanáccsal szolgál arra vonatkozóan, mire ügyeljünk mielőtt külföldre nyaralni megyünk, hogy a nyaralás gondtalan legyen, semmi ne akadályozza a kellemes kikapcsolódást.
Mire ügyeljünk mielőtt utazunk – a minisztérium tanácsai

Az utazás előtt ajánlatos leellenőrizni az úti okmányok, útlevelek érvényességi idejét, mert az természetes, hogy a lejárt útlevéllel nem lehet kiutazni az országból. Több országban igénylik, hogy az útlevél még a hazatértünk után fél évig érvényes legyen. Hangsúlyozzák azt is, hogy ajánlatos másolatot készíteni az útlevelekről, mert ezek segíthetnek egy esetleges lopás, eltulajdonítás vagy elvesztés esetén. A másolat alapján ugyanis elkészíthető a pótlólagos útlevél, amellyel hazautazhatunk.

Igor Pokorný, a külügyminisztérium konzuláris osztályának igazgatója elmondta azt is, hogy több szülő más családtag vagy megbízott személy kíséretében küldi külföldre nyaralni gyermekét. Ilyenkor a szülőknek felhatalmazást kell adni az illető személy részére, amelyben leírják azt a címet, telefonszámot is, amelyen szükség esetén a szülőkkel értekezhetnek.

A meghatalmazásra szolgáló adatlapok, nyomtatványok a külügyminisztérium weboldaláról letölthetők.

Igor Pokorný szerint a világ egyes részeire, így például a Közel-Keletre utazáskor célszerű a térség sajátosságairól előre érdeklődni. Érinti ez az öltözködési szokásokat, az alkoholfogyasztást, a helyi hagyományokat. Kifejtette azt is, hogy ezek a sajátosságok, helyi viszonyok megtalálhatók az interneten, de ezt az emberek az elutazás előtt sokszor nem veszik figyelembe.

Viszont mindenképpen tanácsos a helyi szokásokat, törvényeket, előírásokat betartani.

Az igazgató azt is megjegyezte, hogy javasolt az elutazás előtt kitölteni a külügyminisztérium által bevezetett úgynevezett regisztrációs adatlapot.

„Ez az adatlap jól bevált a Covid-járvány idején, de egyéb helyzetekben is, mert ennek alapján tudtuk beazonosítani, hogy az emberek hol tartózkodnak” – mondta. Ugyancsak megemlítette, hogy fontos megjegyezni azt a sürgősségi telefonszámot is, amelyet az utazók a határátlépés után sms-ben megkapnak a telefonjukba.

„Azonban ezeket a számokat csak valóban vészhelyzet esetén kell hívni. Az emberek sokszor olyan felesleges dolgok ügyében is hívják a számokat, amelyek olykor nevetségesek. Ezek sürgősségi számok, amelyeket csak lopás, rablás, baleset, testi sértés esetén kell hívni. A smartphonok tulajdonosai pedig letölthetik a külügyminisztérium Svetobežka applikációját, amelyen minden információ megtalálható a külföldi utazásokkal, szabályokkal kapcsolatosan” – egészítette ki.

Vladimír Šimoňák, a külügyminisztérium osztályvezetője beszámolt arról is, hogy a külügyminisztérium jegyzéket vezet azokról az országokról, ahová indokolt okokból nem kívánatos az utazás Szlovákia lakossága számára.

„Ez a jegyzék megtalálható a minisztérium weboldalán. A helyzetet pedig állandóan figyeljük és az információkat ennek alapján frissítjük, és az ajánlásokat is ehhez igazítjuk” – tette hozzá Vladimír Šimoňák.

BM/Felvidék.ma/Sita.sk

Ezt már olvasta?

Cookies