Back to top

Minőséget a pohárba!

Publikálva: 2017, szeptember 15 - 09:52
Egy őszi vásárhoz hozzá tartozik a bor, a borkóstoló. Az idei vásárban 25 hazai és külföldi borászat 105 minőségi borát kóstolhatják meg az érdeklődők a Borutcában.

„Igazán megfelelő körülmények között nyithatjuk meg az idén is a Borutcát, közel a műsorokban bővelkedő nagyszínpadhoz, sajtos pulttal kezdődően, majd az ételek utcájával folytatódva” - kezdte a beszélgetést Bartalos Gyula, az Európai Borlovagrend Dél-Szlovákiai legátusának vezetője.

Már tizedik alkalommal szerveznek borkóstolót a Csallóközi Vásárban, mely a hazai és külföldi borászok és borászatok és a minőségi bor iránt érdeklődők igazi találkozója lett. Kezdetekkor két fontos szempont vezérelte a szervezőket: lehetőséget nyújtani a látogatóknak egy-két pohár csodás bor mellett találkozni, beszélgetni, és a környék fiatal borászainak bemutatkozási lehetőséget adni. „Úgy látom, mára beérett mindkét kezdeményezés. Mondhatom, hatalmas a látogatottsága a bor kedvelői számára kialakított utcának, és már 18 fiatal borászat mutatkozott be a nagyközönségnek” - mondta el a borlovag.

Mivel az utca hossza nem módosítható, így ezúttal is 8 faházban kínálják a finomabbnál finomabb nedűket. A 2017-ben bemutatkozó két fiatal borászat, a fűri Château Rúbaň és a galántai Promitor Vinorum saját standot kapott, így alakult ki a következő elosztás:

1. ELESKO - Modor
2. Gere Attila pincészete és a Schubert Pincészet Villányból
3. Cramele Recas - Rékas Pincészet Romániából
4. a Château Rúbaň Fűrről
5. a Laposa birtok Badacsonyból, a Haraszthy Pincészet Etyekről és Günzer Zoltán Pincészete Villányból
6. a Promitor Vinorum Galántáról
7. Világborok standja (Németország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Argentína, Chile, Ausztrália, Új Zéland)
8. Magyar borok háza (Gere Tamás - Villány, Nyakas Pincészet - Etyek, Szeremley Pince - Badacsonytomaj, Babits Pince - Tokaj, Pannonhami Apátsági Pincészet, Frittmann Testvérek - Soltvadkert, Bajnóczy pince - Badacsony, Balla Géza - Ménesi Borvidék - Erdély)

„A minőségi borfogyasztás számunkra egyik fontos alapja, hogy a kóstolóra elhozott borokat egy alkalommal megvásárolható és folyamatosan használható üvegpohárba töltik, ami megalapozza a kellemes borkóstolás meghitt hangulatát. Az utóbbi években azt látom, hogy mind több a fiatal kóstoló, akik egyre inkább értenek a borokhoz, és belőlük hál Istennek nemcsak az alkohol öröme beszél, hanem a hozzáértés is. Egy borász számára ez igazi öröm. Ahogy az is öröm számomra, hogy egyfajta baráti és szakmai találkozó ma már a Borutca” - tette hozzá a főszervező.

Mára a Csallóközi Vásár fontos részévé vált a borok utcája, mely a kulturális, és egyéb kiegészítő programokkal, a finom ételekkel és a kirakodóvásár forgatagával együtt adja meg a hamisítatlan vásári hangulatot, ahová a vendégek mellett a borászok is szívesen térnek vissza.

„Érdekességként megemlíteném, hogy egy soproni társaság a tavalyi kellemes tapasztalatuk alapján már korábban jelezte, hogy szeretnének az idei vásáron és borkóstolón is részt venni. Ha egy külföldi emberben ilyen mély nyomot hagyott az egy évvel ezelőtti vásár, úgy gondolom, az már jelent valamit” - zárta szavait Bartalos Gyula.

A Borutca kínálatát alábbi képeinken tekinthetik meg. 

Ezt már olvasta?

Cookies