Back to top

A miniszter véradásra buzdít

Publikálva: 2020, november 19 - 16:53
A szlovákiai kórházak a járvány kitörése óta hiányt szenvednek a vérből és vérkészítményekből. Erről tájékoztatott Marek Krajčí, aki egyben felszólította az embereket a véradásra.
A miniszter véradásra buzdít

Jelenleg a véradóktól kevesebb vért kaptak, mint amennyire a kórházaknak szüksége lenne.

„Fel akarok hívni minden olyan lakost, akinek lehetősége van a véradás mellett dönteni, hogy adjanak vért, amely nélkül a gyógyító eljárások egy része nem hajtható végre” - mutatott rá Krajčí.

A minisztérium szerint manapság elsősorban az A vércsoport és az összes Rh negatív vércsoport hiányzik. Mindazonáltal szívesen látják az első véradókat és az aktív véradókat bármilyen vércsoportból.

„Ha havi lebontásban összehasonlítjuk az Országos Transzfúziós Szolgálat (NTS) szlovákiai gyűjtőhelyein végzett véradományok számát a kórházak megrendeléseivel, akkor körülbelül 1000 donor hiányzik” - magyarázta Renáta Dundová, az NTS vezérigazgatója.

A minisztérium szerint minden transzfúziós szolgáltató munkahelyen szigorú higiéniai feltételek és megelőző intézkedések vannak érvényben az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

„A véradók csak akkor léphetnek be a gyűjtőhelyre, ha bizonyítják a negatív vizsgálati eredményt vagy egy dokumentumot, amely igazolja valamelyi kivétel meglétét. Kötelező lefedni a felső légutakat, fertőtleníteni a kezeket, mérni a testhőmérsékletet és kitölteni az ellenőrzőlistát” - mondta a szóvivő. Hozzátette: minden donornak lehetősége van telefonon bejelentkezni a véradásra az NTS bármely gyűjtőhelyére, ehhez minden szükséges információt megadnak a bejelentkezéskor.

forrás: ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies