Jelenlegi hely

Mindenhol viselni kell a szájmaszkot, vasárnap zárva lesznek a boltok

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, március 24 - 10:53 | Hírek
Igor Matovič kormányfő délelőtt sajtótájékoztatót tartott, ahol bemutatták a tegnap elfogadott 40 intézkedést, illetve beszámoltak a koronavírus terjedésének tegnapi szlovákiai adatairól.
Mindenhol viselni kell a szájmaszkot, vasárnap zárva lesznek a boltok

A sajtótájékoztató elején Ján Mikas a Szlovákia vezető higiénikusa beszámolt, hogy a tegnapi nap folyamán 19 új esetet azonosítottak. Eddig a tesztek eredménye 3 736 esetben volt negatív és 203 esetben pozitív. A vezető higiénikus elmondta, hogy újabb intézeteknél kezdenek teszteket végezni, és jelenleg az országban naponta ezer teszt elvégzésére van kapacitás.

Igor Matovič kormányfő bemutatta az elfogadott új intézkedéseket. A 40 intézkedések közül a legfontosabb:

 • Az otthonunkon kívül mindenhol viselni kell a szájmaszkot.
 • A sorban álláskor be kell tartani a minimális kétméteres távolságot egymástól.
 • A nagy forgalmú intézmények bejáratnál hétfőtől bevezetik a hőmérséklet mérését
 • Vasárnapi zárva tartást rendeltek el az eddig nyitva tartó üzleteknél (élelmiszer, drogéria, trafik, takarmánybolt, stb.), hogy legyen idő a fertőtlenítésre és az eladók pihenésre.

Meghatározták az üzletek számára, hogy

 • 9-12 ig a nyitvatartási órák a nyugdíjasoknak legyen fenntartva,

ezzel szeretné segíteni a legveszélyeztetettebb réteg izolálását a fiataloktól.

 • Megszüntetik a diákok ingyenes utazását a vonatokon, amíg az iskolák zárva tartanak. Jelenleg a diákoknak otthon kell lenni, nem pedig utazgatni – indokolta a kormányfő.

Egyben felszólították a nyugdíjasokat, hogy feleslegesen ne utazzanak tömegközlekedési eszközökkel. Reméli, hogy ezt meghallgatják a nyugdíjasok, és a kormány nem kényszerül az utazási kedvezmények megvonására, mint azt tették a diákoknál.

 • Kérte a nyugdíjasokat, hogy csak a legszükségesebb esetben menjenek ki az utcára – a kormányfő reméli, itt sem kell kijárási tilalmat bevezetni a nyugdíjasoknak.
 • Szükségállapotot rendeltek el a szociális intézményekben, elsősorban a nyugdíjasotthonokban.
 • Bezárják az időseknek fenntartott nappali felügyeletet, hova a nyugdíjasok napközben látogattak el, helyette a személyzetnek kell kimenniük a rászorultakhoz.
 • Felszólította az önkormányzatokat, hogy biztosítsák be a nyugdíjasoknak a szükséges élelmiszerek házhozszállítását.
 • A rendőrség jelen lesz az egészségügyi intézményeknél, segíteni fog az egészségügyi személyzetnek, hogy fenntartsák a rendet az intézményekben.
 • Minden kórház előtt, ahol a mintákat veszik, megoldják, hogy a mintavételénél a páciensnek ne kelljen kiszállnia az autóból.

A válságstáb megbízta a kormányt 200 ezer genetikai teszt beszerzésére. A kormányfő reméli, mai nap folyamán sikerül ezt beszerezni.

Információs kampányt kezdeményeznek az intézkedések bemutatására. Egyben a mobilszolgáltatóktól azt kérik, hogy tudjanak célzott üzeneteke továbbítani.

Gyorsított törvénymódosítással el szeretnének érni, hogy a lakosság egészségének megőrzése érdekében, használhassák a mobilszolgáltatók adatait a kliensek telefonjairól.

Az egészségpénztárakkal tárgyalást kezdeményeznek, hogy az egészségügyi intézmények pénzügyi fennmaradása miatt átalányösszeget fizessenek az egészségpénztárakat..

Felmérik, mely gyógyszerek hatásosak a vírus elleni harcban, és mérlegelni fogják, hogy ezekre a gyógyszerekre kiviteli tilalmat vezetnek be.

A kormány feladata, hogy tárgyaljon a cseh kormánnyal két gyógyszer behozataláról, melyet a csehek nem engednek ki az országból.

Felmérik, hogy a katonaság tagjai közül ki volna alkalmas szanitécként dolgozni.

A köztévét kötelezik, hogy istentiszteleteket közvetítsen, illetve az oktatást segítő tartalmakat.

A mobilizációs tartalékok közé felveszik a dezinfekciós szereket.

Meghosszabbították a rendezvények betiltásáról szóló intézkedés határidejét a visszavonásig.

Vizsgálni fogják más országok intézkedéseit, és annak hatását a járvány terjedésére, azért, hogy át tudják venni a hatásos intézkedéseket.

ma7.sk

Címkék: koronavírus