Back to top

Minden idők 10 legnépszerűbb könyve

Publikálva: 2019, november 21 - 08:09
Tengernyi érvet fel lehet sorakoztatni arra vonatkozóan, hogy miért jó olvasni. Ha esetleg valaki ihlet híján van, íme egy lista minden idők legolvasottabb könyveiről.
Minden idők 10 legnépszerűbb könyve

A sorrendet egy James Chapman nevű angol író állította össze az előző 50 évben eladott példányszámokat figyelembe véve.

Érdekesség, hogy néhány, első ránézésre nem túl nagy irodalmi értékkel rendelkező mű is bekerült a toplistába, sőt, nem egy alkotás a kritikusok körében sem aratott észbontó sikereket.

Mind a tíz legnépszerűbb könyv magyar nyelven is elérhető.

1. Biblia – közel 4 milliárd példányban kelt el: a kanonikus gyűjtemény a zsidó és keresztény vallási hagyományok szerint Isten szavait és a róla szóló történeteket tartalmazza, más szóval a hit szabályait gyűjti össze. A Biblia megírása több mint ezer éven át tartott. Írói gyakran nem a saját koruk eseményeit, hanem akár több száz évvel korábbi történéseket jegyeztek le. Természetesen nagyon nehéz felbecsülni, pontosan hány darab kelt el belőle, de az biztos, hogy a Szentírás a mai napig a legolvasottabb könyv az egész világon.

2. Idézetek Mao Ce-tung elnöktől: A vörös könyvecske - 820 millió példányban kelt el: 1964 óta publikálta a könyvet a Kínai Népköztársaság kormánya, melyben Mao Ce-tung rengeteg idézete és számos beszéde olvasható. Mao Ce-tung teljhatalmú vezér volt, a kínai Nagy Kulturális Forradalom alatt 1966 és 1976 között a "Vörös Könyvecske" 500 kiadásban és 50 nyelven jelent meg, összesen 5 milliárd példányban. Abban az időben a világ népessége 3 milliárd fő volt, vagyis több mint másfél példány jutott a könyvecskéből a föld minden egyes lakosára.

3. J.K Rowling: Harry Potter - 400 millió példányban kelt el: A legendás, fantasztikus történeteken alapuló könyvsorozat a fiatal varázsló, Harry Potter és barátai iskolás éveit követi nyomon, a Roxfort varázslóiskolában. J.K. Rowling könyvét az egész világ imádja. A sorozat 8 részből áll, a történetből készült mozifilmek sem maradtak le a könyvektől, hatalmas sikerként robbantak be a köztudatba.

4. J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk ura - 103 millió példányban kelt el: nem létezhet olyan sikeres könyvekről szóló lista, amely nem tartalmazza J.R.R Tolkien hatalmas ismertségnek örvendő fantasy regényét. A Gyűrűk ura cselekménye egy fiktív világban játszódik, ahol emberek, hobbitok, manók és orkok alkotnak különböző birodalmakat. A történet egy fiatal hobbit, Frodó kalandjait meséli el, akinek küldetése, hogy elpusztítsa a főgonosz, Szauron gyűrűjét, hiszen abban rejlik minden gonosz energia forrása. A regényből készült filmsorozat szintén hatalmas népszerűségnek örvend a mai napig.

5. Paulo Coelho: Az alkimista - 65 millió példányban kelt el: A könyvet több, mint 63 különböző nyelvre lefordították és közel 150 országban publikálták. A szerző a regényben álmokról és azok jelentéséről beszél, miközben az olvasó is spirituális és érzelmi fejlődésen megy keresztül. A kortárs irodalom egyik legismertebb olvasmánya.

6. Dan Brown: A Da Vinci-kód - 57 millió példányban kelt el: rengetegen tartják ezt a könyvet a világ legjobb thrillerének. A Da Vinci-kód egy összeesküvés elméletet tár fel a Szent Grállal, Mária Magdolnával és a kereszténységgel kapcsolatban. A könyv filmes változatában a főszereplőt az Oscar-díjas Tom Hanks alakítja.

7. Stephenie Meyer: Alkonyat-sorozat - 43 millió példányban kelt el: a vámpírokról szóló regény célközönsége leginkább a tinédzserek. Az Alkonyat az első a négy rész közül, melyet az Újhold, Napfogyatkozás és a Hajnalhasadás követnek. A könyvsorozatot megfilmesítették, nem meglepő módon kasszasikerré vált.

8. Margaret Mitchell: Elfújta a szél - 33 millió példányban kelt el: Az amerikai irodalom egyik leghíresebb könyve, a filmes adaptációjának köszönhetően a popkultúra egyik szerves részévé vált. Nemcsak a könyv lett örök bestseller, a filmes adaptációja a filmtörténet egyik klasszikus, alapműve.

9. Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj - 30 millió példányban kelt el a pénzkeresés leghíresebb és leghatékonyabb önsegítő könyve, a saját műfajának leghíresebb darabja. A szerző Amerika 50 leggazdagabb családjával készített interjút arról, hogyan szerezték a vagyonukat. Magyar verziója csupán néhány éve jelent meg.

10. Anna Frank: Anna Frank naplója - 27 millió példányban kelt el: a naplót a zsidó származású német kislány vezette személyesen, 1942. június 12-től egészen 1944. augusztus 1-ig. Három jegyzetfüzetben meséli el a gyerekkorát és részletesen beszámol arról a két évről, amikor a 2. világháború idején a német megszállás alatt bujkált. Anna Frank naplója az egyik legtöbbet olvasott könyv a világon, történelmi jelentősége miatt az UNESCO a világörökség részévé avatta.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: könyv
Cookies