Back to top

Miért magyar iskola?

Publikálva: 2017, március 17 - 07:08
Ezen a héten Masszi Jánost, a Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatóját kérdeztük.

„Szomorú tényként kezelem, hogy magyar anyanyelvű felnőtteknek kell elmagyarázni miért fontos gyermeküket anyanyelvi oktatásban részesíteni. A legtöbb esetben ennek a döntésnek ösztönösen kell megszületnie, a szülőnek  látnia kellene a jó irányt, s hogy mindennek kiemelt jelentősége van gyermeke további fejlődésben, életében.
Azt látom, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteg közhely gyülemlett fel, amelyek arról okítottak sokakat, hogy az államnyelv elsajátítására milyen hasznos megoldás a szlovák alapiskola választása. Mindezen vélemények szószólói viszont elfeledkeznek arról, hogy a kreatív, ügyes és szorgalmas diák probléma nélkül helytáll napjainkban a nagybetűs életben, s itthon vagy külföldön egyaránt bizonyítják a magyar nyelvű oktatás minőségét. A magyar anyanyelvű képzés eredményességét pedig nem csupán kiragadott példák, hanem felmérések adatai is bizonyítják. Számos olyan sikertörténetet sorolhatnánk ismerőseink közül, akik sikeres karriert futottak be, elismert felnőtt szakember lett belőlük és magyar iskolákat végeztek.

Ha visszagondolok, szüleim számára is teljesen logikus döntés volt, hogy magyar alapiskolába írassanak, s mindez nem jelentett nekik kérdést. Én is először felnőttként találkoztam azzal a problémával, hogy vannak olyan nemzettársaink, akik azon gondolkodnak, vajon a magyar vagy a szlovák oktatási intézményben kezdje meg tanulmányaikat a gyermekük. Az ilyen döntésekkor nem gondolnak bele és nem is tudatosítják, hogy milyen terhet raknak gyermekeik vállára, akikkel otthon magyarul beszélnek, a gyerkőc magyarul gondolkodik, s hirtelen olyan közegben kell érvényesülnie, amely számára idegen. Ilyen esetekben nem ritka, hogy óriási lehetőségek maradnak rejtve a diákokban, mert egyszerűen nem tudják kiaknázni a bennük rejlő tudást.

A jó döntés a MAGYAR ISKOLA!”

Ezt már olvasta?

Cookies