Back to top

Mi lesz januártól a műanyagpalackokkal?

Publikálva: 2021, december 30 - 07:18
A 2022-és egyik fontos változása, hogy január 1-től visszaváltják a műanyag palackokat és a fém italos dobozokat, de csak a „Z – Zálohované" jelzéssel ellátottakat.
Mi lesz januártól a műanyagpalackokkal?

Nem árt észben tartani, hogy csak a sértetlen, nem összenyomott palackokat veszik át, és csak a kupakkal együtt. Érdemes tehát kissé körültekintőbben bánni az üres palackkal, különben az átvevő automatáknál vagy a boltban meggyűlhet a bajunk.

A betétdíj összege a műanyag palackok és a dobozok után is 15 cent. A vásárló az áru megvásárlásakor kifizeti a betétdíjat, amit a visszaváltáskor visszakap, illetve felhasználhatja a következő vásárlásakor.

A visszaváltható palackokat és dobozokat nagy „Z” betűvel és nyíllal jelölik. Ez a vonalkód mellett lesz, a „zálohované" felirattal együtt.

Minden 0,1 és három liter közötti, egyszer használatos műanyag és fém italos palackot és dobozt visszavesznek, beleértve a szénsavas édesített italok, a szénsavmentes édesített italok, az ásványvizek, a forrásvizek, a gyermekvizek, az ízesített vizek, a gyümölcslevek, a nektárok, a gyümölcsitalok, a jeges teák, a sportitalok, az energiaitalok, a sör, az almabor, a pálinka, a radler és a gyümölcsbor csomagolásait is, kivéve a tejes, a szirupos és a tömény alkoholt tartalmazó palackokat.

A 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben kötelező a visszaváltás, a kisebb boltokban önkéntes. Az üzletek szabadon dönthetnek arról, hogy milyen típusú palackokat váltanak vissza. Választhatják az automatizált, a félautomata vagy a kézi visszaváltást, amelyet egy eladó végez a pénztárgépnél egy speciális kézi szkenner segítségével.

A betétdíjas rendszer célja, hogy az italos dobozok 90 százalékát összegyűjtsék és újrahasznosítsák, hogy azok ne a természetben vagy a szemétégetőben végezzék. De hgoy miként fog működni a gyakorlatban, az majd csak következő hetekben válik el.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies