Jelenlegi hely

A mezőgazdasági gyakorlatba kaptak betekintést

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, november 9 - 06:09 | Oktatás
Október 26-án a Vidékfejlesztési Szakközépiskola tanulói szakmai gyakorlat keretében betekintést nyerhettek az Agro Divízia részvénytársaság tevékenységébe.
A mezőgazdasági gyakorlatba kaptak betekintést

A szívélyes fogadtatás után Mészáros József mérnök úr vetítéssel egybekötött bemutatót tartott a részvénytársaság mindennapjairól. A társaság 2002-ben alakult, fő profilja a növénytermesztés, árufeldolgozás és szolgáltatások a mezőgazdaság területén. A több, mint 2 000 ha-on működő társaság élelmiszeripari búzát, vetőmag búzát, sörárpát, élelmiszeripari feldolgozásra kukoricát, napraforgót, rozsot is termeszt. A kevésbé ismert waxy kukoricát magasabb keményítőtartalom jellemzi. Az ipari keményítőgyártás alapanyaga, papír-és textilipar, gyógyszergyártás is használja, gyorsan lebomló csomagolóanyagként, ragasztószalagok készítésére is kiváló alapanyag. A termesztés során a minimális talajvédelmi technológiák közül az ún. Streep - Tillage, azaz sávos talajművelést és vetést is alkalmazzák. A permetezésnél a Pi víz használatát, a tápanyagellátás fontosságát is hangsúlyozta. 2005-től kapcsolatban vannak a Nitrai Mezőgazdasági Egyetemmel is.

A megtermelt termények szárításával, tisztításával, osztályozásával, raktározásával is foglalkoznak. A termények csomagolása különböző kiszerelésű göngyölegekbe történik. USA-ból a Global Industry Inc. által irányított szárítókat is szereltek össze az országban. A biomassza alapanyagú kazánok gyártásával foglalkozó Bioláng Kft segítségével szalmatüzelésű kazánt üzemeltetnek. Az így felmelegített meleg vízzel szárítják a terményeket a megfelelő nedvességtartalomra. A gazdaság saját műhellyel, gépparkkal, üzemanyagtöltő állomással, garázsokkal is rendelkezik. Megtekintettük a malomban a kukorica őrlését, liszt- és dara készítését is. A kukoricacsírából olajat nyernek, melléktermék a kukoricapogácsa, amely takarmány. Az ügyvezető igazgató úr szerint a diákokra egy egész életen át való tanulás vár, amely az új ismeretek befogadását, az érdeklődés fenntartását jelenti. Minden tanuló számára járható ez az út, csak kitartást és a szakma szeretetét igényli. A tanulókat saját készítésű termékeikkel kínálták meg. A diákjaink számára újra lehetőség nyílt egy újabb sikeres, jól működő vállalkozás betekintésébe.