Back to top

A megyeelnök Dunaszerdahelyen egyeztetett

Publikálva: 2018, február 5 - 16:53
Február 5-én városunkba látogatott Jozef Viskupič Nagyszombat megye újonnan megválasztott elnöke, hogy találkozzon és egyeztessen a járásunk polgármestereivel.
A megyeelnök Dunaszerdahelyen egyeztetett

A Városi Hivatalban Hájos Zoltán polgármester üdvözölte az elnököt és a vele együtt városunkba érkező alelnököket, majd a városháza nagy üléstermében került sor arra a találkozóra, ahol a Dunaszerdahelyi járás településeinek polgármestereivel egyeztettek a megye vezetői. A cél az volt, amint azt Jozef Viskupič is megjegyezte, hogy az ilyen találkozók megismerkedjen az egyes régiók legfontosabb problémáival. A dunaszerdahelyi immáron az ötödik járási találkozó volt, amint  a megye irányítói abszolváltak.

„Jeleztük szándékunkat, hogy az ún. M17-es találkozókat szervezzünk a megye tizenhét városának polgármestereinek részvételével, s bízom benne, hogy az első ilyen találkozóra már márciusban sor kerülhet” – tudtuk meg az elnöktől. Évente kétszer vagy négyszer szeretnének ilyen módon egyeztetni. Hangsúlyozta, láthatóvá kell tenni a megyei hivatal munkáját, amely a polgárok érdekében dolgozik.

A Dunaszerdahelyi találkozón elhangzottak kapcsán kiemelte, hogy a helyi polgármesterek egyik kiemelt kérdésként említették az infrastrukturális kihívásokat az R7-es gyorsforgalmi út tervezett építése kapcsán, amely a megyei utakat majd nagyban megterheli. Ennek kapcsán a megyeelnökök találkozóján Érsek Árpád közlekedési miniszterrel Viskupič erről mindenképp egyeztetni fog.

Másik fontos téma volt a víz tisztaságának kérdése, amely kapcsán a megyéknek össze kell futni, mert ezt csak közösen tudják oldani. A megyei tulajdon kezelése és a kerékpárutak szintjén is több téma felmerült a polgármesterek és a megye vezetőinek közös találkozóján. A hivatalos látogatáson a járást a megyén képviselő nyolc megválasztott képviselő (mind a Magyar Közösség Pártja színeiben) is részt vett.

Viskupič hangsúlyozta, az általuk kezelt pályázati forrásokat 600 ezer euróra bővítették az idén, három témában (sport, kultúra és szociális terület). A legkisebb pályázható összeg 500 euró lesz, felső határ nincs, míg az önrészek mértéke a települések és a szervezetek szintjén is csökkent. Ezzel is szeretnék segíteni a települések és a civilek kezdeményezéseit, hogy ne néhány száz eurós támogatásokról döntsenek majd.

Berényi József megyealelnök jelezte, a megye tanácsa olyan költségvetést javasolt a megyei képviselőknek elfogadásra, amely alapján a két magyarlakta megyei járásra (Galántai, Dunaszerdahelyi), a költségvetés 40 százaléka jut.

Hájos Zoltán polgármester megköszönte a megyeelnök látogatását, amely a polgármesterek véleménye szerint is nagyon hasznosnak bizonyult, s ilyen módon el tudták mondani az egyes települések vezetői azokat a kihívásokat, amelyekkel meg kell küzdeniük és melyben akár segítséget várnak a megyétől.

Ezt már olvasta?

Cookies