Back to top

Meggyújtották az első adventi gyertyákat

Publikálva: 2018, december 3 - 09:10
Krisztus meghalt mindenkiért, hogy akik élnek, többé ne önmaguknak éljenek, hanem annak, aki értük meghalt és feltámadt. Pál apostol gondolatainak jegyében idén három városrészben, az Ollétejedi Kultúrházban, a Sikabonyi Közösségi Házban és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren felállított adventi koszorún gyúltak meg az első fények advent első vasárnapján.

A Messiást váró adventi időszak elején az adventi kopszorú első, a hitet jelképező gyertyáját meggyújtva három városrész közössége töltötte együtt a karácsonyt megelőző várakozást.

Ollétejedben dr. Hájos Zoltán polgármester családias közösségben gyújtotta meg szimbolikusan az első gyertyát – a városrészben először tartottak karácsonyváró összejövetelt. 

„Örömmel vettem részt az olletejedi közösség meghívására az első adventi gyertya meggyújtásán. Kívánom, hogy ez a közösség továbbra is összetartson és létszáma gyarapodjon. Örömteli karácsonyi készülődést kivánok mindenkinek!” – írta a polgármester közösségi oldalán.

Sikabonyban, a közösségi ház udvarán lévő betlehemet és adventi koszorút az újmisés Mészáros Dávid katolikus káplán szentelte, illetve Görözdi Zsolt református tiszteletes áldotta meg, majd az első gyertyát Karaffa Attila alpolgármester, Puha György városi képviselő és Simon Ferenc, a Sikabony Polgári Társulás vezetője gyújtotta meg közösen.

Puha György köszönetet mondott a szervező társulásnak azért, a közösségi ház udvarára odavarázsolták a gyönyörű betlehemet és adventi koszorút. „A felállított sikabonyi karácsonyfa, az itt látható bethehem és az adventi koszorú a sikabonyiak összefogását jelképezi és dicséri” – fogalmazott.  

Karaffa Attila alpolgármester előbb dr. Hájos Zoltán polgármester üdvözletét adta át a sikabonyiaknak. „Advent első vasárnapján arra is emlékezünk, hogy a hitnek mindenkire szüksége van, hiszen ez tartotta meg népünket és ez tartja életben az emberi lelket is. (...) A most meggyújtott gyertya fénye karácsonyig csak erősödni fog, legyőzve majd a sötétséget, hogy végül elérkezzen a szenteste, amikor beragyogja a szívünket és a lelkünket az Úr Jézus Krisztusnak a megszületése” – mondta Karaffa Attila.

Az est kultúrműsorában még két szavalatot hallgathattak meg a jelenlévők Póda Kovács Eszter és Dakó Petra tolmácsolásában, valamint a Sikabony és Mad Énekkar adott elő karácsonyi dalokat, valamint Meszi és Zenekara adott emlékezetes koncertet.

Dunaszerdahely város adventi koszorújánál, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren, Gútay László, a kulturális bizottság elnöke, valamint Nagy Péter diákpolgármester gyújtotta meg közösen az első adventi gyertyát. 

„Az advent egyben a megújulás és az elcsendesedés időszaka is, amikor sokan tudatosítjuk magunkban azt is, melyek az igazi, valódi értékek. Azok, amelyeket nem lehet »becsomagolni«. Ezek az öröm, a nyugalom, a szeretet, az egészség – vagy akár a csend is. Ezekben a hangos, káoszokkal teli időkben pedig méginkább szükséges lenne ezekre a valódi értékekre összpontosítanunk” – mondta Gútay László.

A gyertyagyújtás előtt a történetmi egyházak képviselői – mons. Szakál László János katolikus esperes, Görözdi Zsolt református lelkész és Horňák József evangélikus lelkész – áldották meg a város adventi koszorúját.

A központi ünnepségen jelen voltak még A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármesterek is, valamint az ünnepséget a Tiszta Forrás Népdalkör karácsonyi dalokkal tette meghittebbé. 

Ezt már olvasta?

Cookies