Back to top

Megemlékezések Sikabonyi Gálffy Ignác honvédtiszt sírjánál

Publikálva: 2024, március 15 - 10:54
Sikabonyi Gálffy Ignác honvédtiszt sírjánál tartottak megemlékezést a sikabonyi temetőben a nemzeti ünnep előestéjén, március 14-én, illetve a nemzeti ünnep délelőttjén, március 15-én.
Megemlékezések Sikabonyi Gálffy Ignác honvédtiszt sírjánál

Március 14-én a Sikabony Polgári Társulás és a Biró Márton Polgári Társulás szervezett csendes megemlékezést, amelyen részt vett Hájos Zoltán polgármester, Karaffa Attila és Puha György alpolgármester, illetve Fodor Mihály, a sikabonyi társulás elnöke, Nagy Attila helytörténész, Bugár György városi képviselő és a Nemzetközi Szent György Lovagrend tagjai. Az eseményen mécsesek elhelyezésével emlékeztek Sikabony szülöttjére. 

Március 15-én délelőtt pedig a dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskola, Szabó Gyula 21, a Rákóczi Szövetség ifjúsági helyi szervezete és a Biró Márton társulás szervezésében az iskola diákjai hajtottak fejet és helyeztek el koszorút a 48-as hős honvédtiszt sírjánál. 

Az eseményen Nagy Attila helytörténész szólt röviden Sikabonyi Gálffy Ignác életéről, illetve az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharcban betöltött szerepéről.

A tanulók megtudhatták, hogy az 1828-ban ősi sikabonyi nemesi családban született

Ignác 1848 végén két testvérével együtt jelentkezett a honvédek közé, és előbb a Pozsony megyei önkéntes nemzetőrszázadban volt közvitéz, majd részt vett a Jellasics elleni harcokban is. Később az 1. Pest megyei önkéntes nemzetőrzászlóaljban, illetve a 66. honvédzászlóalj VII. hadtestében harcolt a szabadságharcban honvédhadnagyként, egészen a világosi fegyerletételig.

Az 1848–49-es eseményeket Klőr Levente, az iskola tanára, Rákóczi Szövetség középiskolai helyi szervezetének vezetője idézte fel, majd koszorút helyeztek el a sikabonyi hős sírjánál.

(dszi)

Ezt már olvasta?

Cookies