Back to top

Megáldották a sikabonyi temetőben a felújított keresztet

Publikálva: 2023, november 26 - 21:38
Vasárnap, november 26-a délután került sor a Szent György-templom mellől a sikabonyi temetőbe hozott, felújított Finta-féle temetői főkereszt megáldására.
Megáldották a sikabonyi temetőben a felújított keresztet

A zimankós, szeles, havas idő ellenére emlékezők népes csoportja gyűlt össze a sikabonyi temető korábban használt részében, ahol a közelmúltban felállították a Szent György-templom mellől áthelyezett, felújított temetői keresztet.

„Múltba nézni jöttünk, emlékezni, de amikor a keresztre pillantunk, akkor egyértelműen mindig a jövőt is látjuk” – köszöntötte Albán József atya az egybegyűlteket.

Görözdi Zsolt, református lelkész pedig beszédében kiemelte: „Egy nem mindennapi esemény tanúi vagyunk, amikor ez a generáció megteszi az elhunytakkal szemben, amit meg kell tennie”.

A rövid köszöntők, illetve könyörgés után Bozay Krisztián esperesplébános és József atya megáldották a keresztet, illetve a mögötte létrehozott osszáriumot (csontházat), majd Karaffa Attila, városunk alpolgármestere köszönte meg az adakozóknak a segítséget, aminek köszönhetően a sikabonyi temetőben méltó módon emlékezhetnek a hívők.

„Amikor az egyház felkérte az önkormányzatot a kereszt áthelyezésére és az osszárium megépítésére, mi sem volt természetesebb, hogy ezt Dunaszerdahely városa támogatta” – mondta az alpolgármester, majd kiemelte, ez a hely méltó lesz arra, hogy „emlékezzünk elődeinkre, azokra, akik a várost építették, akik a közösséget építették”. 

A kereszt és az osszárium megáldása után, Krisztus király vasárnapján az elhunytak lelki üdvéért mutattak be szentmisét a sikabonyi Mindenszentek templomban. 

A Finta-kereszt áthozatala a templomtérről a temetőbe, annak felújítása és az osszarium megépítése közadakozásból és a katolikus plébánia adományából jött létre.

További felvételeinket megtekinthetik képgalériánkban.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies