Jelenlegi hely

Még folyik az értékelés

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, október 25 - 14:17 | Kultúra
A szlovák kulturális tárca kreatív ipart érintő pályázati kiírásának határideje többször tolódott, s máig az eredmények sem láttak napvilágot. Ennek okairól kérdeztük Rigó Konrád kulturális államtitkárt.
Még folyik az értékelés

Hogyan áll a kreatív ipart érintő pályázat elbírálása?

Az utolsó fázisban tartunk, projektek szakmai elbírálása a végéhez közeledik.

Miért csúszik közel fél évet a támogatások odaítélése, s miért hiányzik a pályázók tájékoztatása ennek részleteiről? 

A pályázók időben tájékoztatást kaptak a pályázataikat érintő valamennyi fontos eseményről. A minisztérium például a weboldalán tájékoztatta a pályázókat arról, hogy megkapták-e a kivételt az európai strukturális és beruházási alapok irányítási rendszere alól a vissza nem térítendő támogatás iránti kérelmek feldolgozásának (a benyújtott kérelmekről szóló eljárás) időtartamára vonatkozóan. A benyújtott kérelmek adminisztratív feldolgozását követően, amelyet a minisztérium belső alkalmazottai végeztek, a további folyamatot 39 értékelő szakértő végezte, akiket a minisztérium által meghirdetett pályázatok valamelyikén választották ki. Tekintettel arra, hogy még most is folyamatban van a szakmai értékelés, egyelőre nem áll módunkban részeredményeket közölni az egyes konkrét pályázatokkal kapcsolatban. Az értékelési folyamat lezárulását követően ugyancsak a minisztérium weboldalán fogunk tájékoztatást nyújtani a pályázatok sikerességéről a törvénnyel összhangban.

A minisztérium esetében a feltett kérdésekre, a fellebbezésre nem érkezett válasz az előírt 30 napon belül. Ennek mi az oka?

A minisztérium semmilyen előírt határidőt nem sértett meg. A fellebbezésről a támogatást nyújtó szervezet, azaz a tárca képviseleti szerve dönt egy külön bizottság javaslatára, amely a megtámadott döntést felülvizsgálja. A minisztériumban jelenleg ez a folyamat zajlik. Azt azért hozzátenném, a fellebbezésről szóló döntést 30 munkanapon belül kell kiadni attól a naptól, amikor a fellebbezésről szóló döntést benyújtották a minisztérium képviseleti szervének. Azaz a szóban forgó határidő attól a naptól számítódik, amikor a külön bizottság elbírálta a fellebbezést és benyújtotta annak eredményét a minisztérium képviseleti szervének.

Még idén megkaphatják a nyertesek a pályázati támogatást, vagy milyen lesz a további menet?

A szakmai értékelési folyamat befejezését követően a pályázóknak haladéktalanul kiküldjük a határozatokat, és megkötjük a sikeres pályázókkal a szerződéseket a vissza nem térítendő támogatás folyósításáról. Az, hogy mikor kerül sor a pénz átutalására elsősorban a támogatottaktól függ (a szerződés aláírását követően), pontosabban attól, mikor postázzák a támogatott szervezetek az átutalási kérelmüket.

Mennyire voltak aktívak a pályázatban a magyarok lakta járásokban működő vállalkozások?

A minisztérium szakosztálya a szóban forgó pályázattal kapcsolatban csak olyan megkülönböztetést tart nyilván, hogy ún. fejlett régióról van-e szó, amely nem más, mint Pozsony megye, vagy kevésbé fejlett régióról, ide tartozik Szlovákia összes többi megyéje. Az előbbi kategóriában az ITMS rendszeren keresztül 46 pályázatot nyújtottak be, a kevésbé fejlett régiókból összesen 567 pályázat érkezett. Három olyan pályázó volt, aki mindkét típusú régiót megjelölte a projekt megvalósítási helyszíneként. Az államtitkársági iroda viszont készített egy összegzést, ahol a déli járásokra voltunk kiváncsiak. Ebből az derült ki, hogy több mint 100 pályázat érkezett a magyarok által lakott járásokból, aminek nagyon örültem. Fel is vittük a Google Mapbe.

Sikerült a teljes keretet kimeríteni vagy várható további kiírás?

A 2018-as év elején a minisztérium kiírja a következő pályázatot vissza nem térítendő támogatás igénylésére a kulturális és kreatív ipar területén tevékenykedő kis- és középvállalkozások számára. Azt, hogy milyen összeget tudunk elkülöníteni erre a pályázatra, csak azután fogja tudni megmondani, miután lezárult az első pályázat keretében benyújtott kérelmekkel kapcsolatos eljárás.

Címkék: Rigó Konrád