Back to top

Még agresszívebben követ a Facebook, mint eddig gondoltuk

Publikálva: 2022, augusztus 22 - 08:00
Azt eddig is tudtuk, hogy a Meta különféle alkalmazásai, mint a Facebook, a Messenger és az Instagram, minden lehetséges módon követik az internetes, illetve az interneten kívüli tevékenységünket, nemrég viszont egy új módszerre derült fény, amiről eddig nem volt információnk.
Még agresszívebben követ a Facebook, mint eddig gondoltuk

A már említett közösségi appok az összes megosztott linkbe elhelyeznek egy paramétert, amivel követni tudják a felhasználókat más oldalakon is, ennek azonban feltétele, hogy valamilyen Facebook-kód be legyen illesztve az adott weboldalba (ez lehet akár egy ártatlannak tűnő Like gomb is). Természetesen nem ez az újdonság, erről már régóta tudunk, de bizonyára neked is feltűnt már, hogy ha megnyitsz egy linket a Facebookon, akkor az nem az alapértelmezett böngésződben jelenik meg, hanem az alkalmazáson belül. Miért jó ez a vállalatnak?

Egyrészt azért, mert nem hagyod el az appjukat, viszont van egy másik ok is, amire a Google egyik volt szoftvermérnöke jött rá nemrég.

A Facebook-app beépített böngészője beszúr egy Javascript-kódot az összes megnyitott weboldalba, így akkor is tudják követni a felhasználókat, ha az adott honlap ezt nem tenné lehetővé. És ez nem csak annyit jelent, hogy tudják, mit böngészel a világhálón.

A Facebook által beszúrt követőkód felér egy kémprogrammal, szinte mindent képes lehet elmenteni, amit az adott külső weboldalon csinálunk. Ha rákattintasz bármire, beírsz bármilyen szöveget (lehet az akár egy jelszó is), vagy ha képernyőmentést készítesz, akkor arról tudhat a közösségi oldal, legalábbis elméletileg. És ez ugyanúgy igaz a Messengerre, illetve az Instagramra is.

A Meta természetesen igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a weboldalakba beszúrt kódot nem használják fel érzékeny adatok gyűjtésére.

„A kód lehetővé teszi számunkra a felhasználói adatokat összesítsük, mielőtt azokat célzott hirdetési vagy mérési célokra használnánk” – mondta a Meta szóvivője. „Nem adunk hozzá semmilyen pixelt. A kódot azért injektáljuk, hogy a pixelekből származó konverziós eseményeket aggregálni tudjuk. Az alkalmazáson belüli böngészőn keresztül végzett vásárlások esetében a felhasználó hozzájárulását kérjük ahhoz, hogy a fizetési adatokat az automatikus kitöltés céljából elmenthessük”.

Forrás, via Engadget / napidroid.hu

Ezt már olvasta?

Cookies