Back to top

Matovič: Ha nem javul a helyzet, jönnek a további szigorítások

Publikálva: 2020, október 6 - 13:27
Igor Matovič kormányfő nem zárja ki a további szigorításokat, ha tovább romlik a járványhelyzet Szlovákiában. A közszolgálati televízió hétfő esti, Második hullám című rendkívüli adásában azt mondta, szeretné, ha a jövő hét elejére csökkenne a fertőzöttek száma, és hangsúlyozta, minimalizálni kell a betegek és az elhunytak számát.
Matovič: Ha nem javul a helyzet, jönnek a további szigorítások

„Azt szeretném, ha úgy kezdhetnénk a jövő hetet, hogy csökkennek a számok”, mondta. Az embereket összefogásra és a koronavírus elleni közös harcra szólította fel. Úgy véli, a múlt héten bevezetett korlátozó intézkedések hatása két héten belül jelentkezhet, vagyis a jövő héten, és azt is elmondta, elég rosszul alszik a rossz hírek miatt.

Emlékeztetett, hogy a járvány a legrosszabb gazdasági helyzetet idézte elő a második világháború óta, de az első hullám idején hozott óvintézkedéseknek megvolt a hatásuk. A legnagyobb jelentőséget a három alapszabálynak tulajdonítja (maszkviselés – távolságtartás – fertőtlenítés), továbbá mindenkit arra kért, legyen tekintettel a legnagyobb veszélynek kitett emberekre.

A kormányfő kitért a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteke és álhírekre is. Mint mondta, az elmúlt három hónapban egyre hangosabbak lettek a koronavírus-tagadók, és már a lakosság harmada tartja kitalációnak a járványt.

Igor Matovič azt is hangsúlyozta, számára az emberek egészsége és élete a fontos, nem pedig a politikai siker vagy támogatottság.

Leszögezte, hogy a kormány nyáron sem tétlenkedett, feltöltötte a stratégiai készleteket, kidolgozta a járványkezelési tervet és felállította a kormány járványügyi bizottságát. Ugyanakkor beismerte, hiba volt, hogy a nyári hónapokban nem beszéltek eleget arról, mekkora veszélyt jelent a járvány és a második hullám. Hozzátette, kész tárgyalni a kultúra és a sport megsegítéséről, az illetékes miniszterek bevonásával.

Azt is beismerte, segítségre van szükségük az utazási irodáknak és például a fuvarozóknak is, és vannak, akik úgy érezhetik, hogy eddig nem kaptak kellő anyagi kárpótlást vagy támogatást.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies