Back to top

Mától rövidebb a kötelező karantén - minden fontos szabály egy helyen!

Publikálva: 2022, január 25 - 09:07
Az omikron-variáns megjelenése miatt a kormány változtatott az eddig érvényes karanténszabályokon. Az alábbiakban bemutatjuk, az új szabályok alapján mi a teendő, ha pozitív koronavírus-tesztet produkál, esetleg kapcsolatba kerül pozitív személlyel.
Mától rövidebb a kötelező karantén - minden fontos szabály egy helyen!

Pozitív lett a tesztem:

1) vannak tüneteim:

Amennyiben koronavírusra jellemző tünetei vannak a karantén csak akkor ér végét automatikusan öt napon belül, ha az utolsó 24 órában már nincsenek tünetei. Ha vannak, akkor a karantén végéről a körzeti orvosának kell határoznia. Ezt követően a vesztegzár letelte után még öt napig fokozottan oda kell figyelnie, például olyan helyen is reszpirátort kell hordania, ahol az a jelenlegi szabályozások alapján nem kötelező, illetve kerülnie kell a tömegrendezvényeket, éttermeket, vendéglátóhelyeket.

2) nincsenek tüneteim: 

Ugyanúgy öt napra karanténba kell vonulnia, de az a hatodik napra automatikusan véget ér, amennyiben a karantén letelte előtti 24 órában sincsenek tünetei. Ezt követően a vesztegzár letelte után még öt napig fokozottan oda kell figyelnie. Olyan helyen is reszpirátort kell hordania, ahol az a jelenlegi szabályozások alapján nem kötelező, illetve kerülnie kell a tömegrendezvényeket, éttermeket, vendéglátóhelyeket.

FONTOS VÁLTOZÁS, hogy mostantól nem csak a PCR-tesztet, de a pozitív antigén-tesztet, sőt az orvos által megerősített otthoni tesztet is "elismeri hivatalosan" az állam. A karantén tehát ugyanúgy megkezdhető, nem kell várnunk a megerősítő PCR-tesztre.

Fontos kiemelni, hogy a betegség legyőzéséről szóló igazoláshoz továbbra is pozitív PCR-teszt kell!

Kontaktusban voltam egy pozitív személlyel:

1) be vagyok oltva a harmadik adaggal vagy 9 hónapon belül kaptam a második adagot vagy nem telt el 180 nap azóta, hogy átestem a betegségen:

Nem kell egyáltalán izolálnia magát, de hét napon keresztül fokozottan figyeljen a maszkviselésre. Ott is reszpirátort kell hordania, ahol ez egyébként nem kötelező.

2) nem vagyok beoltva, nem estem át a betegségen vagy a második vakcinát több mint 9 hónapja kaptam:

Ebben az esetben öt napra izolálnia kell magát (az új kormányrendelet megkülönbözteti a karantén és az izoláció fogalmát, előbbit csak a pozitív személyekre használja), a karantén teszt nélkül automatikusan véget ér, majd a hatodik naptól öt napon át önre is a szigorúbb maszkviselési szabályok vonatkoznak.

Természetesen, ha időközben tüneteket tapasztal magán, a karantén végét a kezelőorvosának kell meghatároznia, de mindenképp jó, ha teszttel is megerősíti a fertőzést.

Ki számít kontaktszemélynek? Az új kormányrendelet azt mondja, kontaktszemélynek számítunk, ha maszk vagy reszpirátor nélkül öt percig (ez korábban 15 volt) egy helyiségben tartózkodtunk egy olyan személlyel, akinek tünetei vannak vagy legfeljebb 48 órával később pozitív tesztet produkált.

ma7

Ezt már olvasta?

Cookies