Back to top

Mától megszűnik a járványtáppénz

Publikálva: 2021, december 1 - 11:53
December 1-től eltörlik a COVID-betegség után járó járványtáppénzt (pandemická PN), a betegség miatt otthon maradókra is az egyéb esetekben érvényes táppénzszabályok vonatkoznak majd.
Mától megszűnik a járványtáppénz

Mindez újabb nehezítést jelent a munkaadók és a munkavállalók számára is, ugyanis eddig a megbetegedett vagy a karanténba került alkalmazott után a betegállomány első tíz napján is a Szociális Biztosító fizette a táppénzt, szerdától már ugyanazon szabályok érvényesek ebben az esetben is, mint más betegállomány esetén. A táppénz a napi kivetési alap bizonyos százaléka – az első 3 napban 25%, a 4. naptól kezdve 55% - mindkettőt a munkáltató fizeti, a tizedik naptól is 55 százalék, amit már a Szociális Biztosító fizet.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a karantén első napjait is már a munkáltatónak kell térítenie, ami újabb terheket jelent számára, amikor számos üzletet komoly megszorítások érintenek.

A kormány kommunikációja szerint azért kellett a járványtáppénzt megszüntetni, mert sokan visszaéltek vele, ezzel viszont nem ért egyet Milan Krajniak munkaügyi miniszter. Tegyük hozzá, a kormányzat azt is jelezte, már lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen, már rendelkezésre áll a vakcina, ezért nincs szükség a speciális táppénzre. Az új szabály viszont mindenkire érvényes, függetlenül attól, hogy oltott vagy oltatlan.

A tvnoviny.sk információi szerint ezt bizonyítja a Szociális Biztosító statisztikája is, mert októberben a 127 ezer táppénz közül csak 14 ezer volt járványtáppénz.

ma7.sk / tvnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Cookies