Back to top

Március idusa a Csaplárban: „Éljen a magyar szabadság!” - Pál István „Szalonna” és bandája ünnepi népzenei koncertje

Publikálva: 2024, január 15 - 17:17
„Éljen a magyar szabadság” – Ünnepi népzenei koncert, melyben az előadás magját az 1848/49-es szabadságharc hagyományunkban élő dallamai adják.
Esemény időpontja: 
Szerda, 2024, március 13 - 18:00
Helyszín: 
Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színházterme
Belépő: 
10,- €
A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Pál István Szalonna és bandáját a Kárpát- medence népzenéjének a szeretete hívta életre. Hivatásukként választották ennek a csodálatos világnak a tanulását, tanítását és megismertetését szűkebb hazánkban és szerte a nagyvilágban. Olyan örömzene a muzsikájuk, mely minden korosztály számára érthetővé és szerethetővé teszi a saját és a velünk élő nemzetségek hagyományos kultúráját. A szívet szorongató lassú dallamok, a virtuóz legényesek, a csárdások különleges világa, mind-mind megtalálható repertoárjukban. Hangszereik között hallhatóak a hagyományos paraszti világ furulyái, dudái, a vonóshangszerek robosztus megszólalása és a méltón HUNGARIKUMMÁ vált cimbalom és tárogató is. Mindezeket a legszebb hangszer hangja, az emberi ének ragyogja be.
 
A zenekar tagjai mind a mai napig, a nemrégiben hetven esztendős Prima Primissima díjas Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Éltető erejük az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják az ország legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.
 
Pál István 2015. évben Liszt Ferenc-díjas, 2017 évben pedig a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője lett. 2019. március 12-én vehette át Magyarország Érdemes Művésze díjat.
 
A zenekar tagjai:
Pál István „Szalonna” – hegedű, ének
Pál Eszter – ének
Gombai Tamás – hegedű
Gera Attila& - fúvós hangszerek
Karacs Gyula – brácsa
Ürmös Sándor – cimbalom
Doór Róbert – nagybőgő.
 
ticket HU
Cookies