Jelenlegi hely

Már működik a szálloda, kedden nyit a fürdő

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, június 5 - 09:46 | Hírek
Örvendetes hírt tudhattunk meg a Thermalpark csütörtöki sajtótájékoztatóján, melyet városunk polgármestere, Hájos Zoltán, valamint a fürdő igazgatója, Somogyi Gábor tartottak. A márciusban bevezetett korlátozások után, a strandfürdő azt tervezi, június 9-én, kedden ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.
Már működik a szálloda, kedden nyit a fürdő

A részvénytársaság közgyűlése után Hájos Zoltán számolt be a múlt évben tapasztalható fejlődésről. Elmondta, az adatokból világosan látszik, hogy a múlt év beruházásai megtérültek, sikeres 2019-es évet zárt a dunaszerdahelyi strandfürdő. Annak ellenére, hogy a turizmusban hatványozottan érzékelteti hatását a hétvégi emelt bérezés bevezetése, a fürdő kiemelkedő gazdasági évet zárt. A dunaszerdahelyi az ország negyedik legsikeresebb fürdőjeként 16,7%-os növekedést mutatott az előző év bevételeihez képest, míg a látogatók száma 14,14%-kal nőtt az előző időszakhoz viszonyítva. Az elszállásolt vendégek száma is jelentősen emelkedett, a szálloda esetében ez 36%-kal több vendéget jelentett.

A Győr várossal közös Cultacross projektnek köszönhetően elindult a tópart korszerűsítése is, mely mára látványossá tette a fürdő területén található tó környékét. „Emiatt optimizmussal álltunk az idei év elé, de a jelenlegi helyzetben ne legyenek túlzott elvárásaink” - mondta a polgármester.

Az önkormányzat döntése értelmében a részvénytársaság az idén nem veszi ki a rá eső rendes évi osztalékát, pénzügyi tartalékalapként a Thermalparknál tartja azt. Hájos Zoltán szavai szerint majd a következő három hónap alatt dől el, hogy szükség lesz-e rá segítségként, vagy sikerül olyan eredményeket produkálni, hogy egy őszi újratárgyalás során az összeget további fejlesztésre használhassák.

Összességében megelégedésének adott hangot a múlt év eredménye miatt.

Somogyi Gábor, a Thermalpark igazgatója elmondta, hogy az előző, nagyon sikeres sorozatot igazi rekordévvel folytatták tavaly, mindegyik üzletág meghozta a maga rekordját. A márciusi korlátozás egy 16 hónapos sikersorozatot szakított meg. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fürdőt, köszönhetően a korábbi sikeres gazdálkodásnak, jó kondícióban érte a bezárás, 10 hetes leállás után sincsenek a létezésüket veszélyeztető gondok. Ami pedig a működtetést illeti, nem kényszerültek munkatársak elbocsátásra sem. Elmondta még, hogy a korábban felvett banki hiteleket sem kellett befagyasztani, csúsztatni, azokat a fürdő továbbra is fizetni tudta és tudja.

A rövid, adatokkal illusztrált összegzést követően azzal a jó hírrel folytatta a fürdő igazgatója, hogy fokozatosan megnyithatja kapuit a Thermalpark. Szavai szerint az újraindulás három fokozatban valósul meg. Az első lépést már szerdán megtették, ekkor nyílt meg a kemping. Második lépésként, péntektől a szálloda is fogadja a vendégeket. A város és a környék számára talán legfontosabb hírként pedig közölte, hogy terveik szerint jövő hét keddtől, június 9-től újra nyithat a strandfürdő.

Újságírói kérdésre hozzátette, egy kivételével mind a belső, mind a külső medencék fogadják keddtől a látogatókat.

További kérdésekre válaszolva elmondta, az elmúlt 10 hetes leállás mintegy 1 millió euró kiesést jelent a Thermalparknak, ráadásul az elkövetkező időszakban további munkaerőt kell alkalmazniuk, ami további kiadásokat eredményez. A szigorítások miatt szükség lesz tájékoztató kollégára, a látogatók testhőmérsékletét is mérniük kell, adatokat kell felvenni a vendégektől. Ami a kötelező fertőtlenítést illeti, a fürdők esetében ez nem igényel túl sok plusz feladatot, hiszen eddig is folyamatosan zajlott a közösen használt helyek fertőtlenítése, az rutinfeladat volt a múltban is. Annyiban jelent ez pluszmunkát az elkövetkező időszakban, hogy gyakrabban zajlik majd a fertőtlenítés.

Somogyi Gábor részletesebben is ismertette az elkövetkező időszak működésére vonatkozó előírásokat.

Ezek szerint beltérben a jelenleg érvényben lévő korlátozás szerint 10m2 területet kell számolni egy-egy emberre.

A medencék környékén az egyes csoportok közt javasolt a 2 méteres távolság megtartása, amit az igazgató szerint az elhelyezett napernyők távolságának megnövelésével igyekeznek elsősorban megoldani.

Mivel a medencék esetében lehetetlen az előírt kétméteres előírást betartatni, a vendégek józan ítélőképességére lesz bízva hogy tartsanak távolságot az idegenektől.

A belépők árai viszont valamelyest növekednek. Az árak tekintetében egyébként is volt egy tervezett enyhe emelés, amit a megnövekedő kiadások miatt szerettek volna júniustól bevezetni, de ez nem lesz több 10%-nál.

A jövőre nézve fontos előrelépésként tekintett arra a kezdeményezésre, melyet e héten, kedden sikerült tető alá hozni. Nevezetesen a korábban, a múlt héten előkészített, majd kedden megalakult Aquaparkok, Strandfürdők és Uszodák Egyesületének megalakulásáról van szó. Azért tartja kiemelt fontosságúnak az egyesület megalakulását, mert így a turizmust, és elsősorban a vizes élményt is nyújtó szolgáltatásokat már egy szervezet tudja képviselni. Ennek jó példája, a múlt héten, a központi válságstábbal közös tárgyalás, melynek eredményeképpen a héten érvénybe lépő enyhítések közé kerülhetett a strandok megnyitása is.

A jövőben a szervezet fontosnak tartja a hazai turizmus megsegítését célzó állami intézkedések bevezetését, hiszen az aquaparkok, az élmény- és strandfürdők – mind a belföldi, mind pedig a külföldi vendégek részéről – az ország leglátogatottabb turisztikai célpontjai közé tartoznak. Az érdekszervezet erőssége, hogy az országban található összesen 60 különböző típusú fürdőből 22-en csatlakoztak a kezdeményezéshez, köztük a környék fürdői mellett az ország legnagyobb élményparkjai is, mint például a poprádi Tatralanida, a besenyői Vízi park, vagy éppen a szomszédos városban, Somorján működő X-Bionic sphere.

Szöveg és kép: Rózsár Vince