Back to top

Már jövőre megépülhet a sikabonyi temető melletti körforgalom

Publikálva: 2018, november 7 - 18:50
Nagyszombat Megye Képviselő-testülete szerdán kihelyezett ülését Dunaszerdahelyen tartotta a városi hivatal nagy üléstermében.
Már jövőre megépülhet a sikabonyi temető melletti körforgalom

A testület 40 képviselőjéből 38 részt is vett az ülésen, amelyet Jozef Viskupič megyeelnök külön kiemelt, s magas részvételi arányt megköszönt. Elmondta, a jövőben is terveznek kihelyezett tanácskozást, márciusban Erdőháton, a jövő nyáron pedig Pöstyénben.

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, az MKP megyei frakcióvezetője is köszöntötte a képviselőket, majd a Ján Dúbrava Gimnázium és a Vidékfejlesztési Szakközépiskola egy-egy diákja biztosította a kulturális nyitányt vers és dal előadásával. 

Ezután a tesület sorra tárgyalta a 11 napirendi pontot, amelyek közül egy különösen fontos volt városunk számára. Ebben ugyanis szerepelt többek közt a sikabonyi temető melletti kereszteződés közlekedési kihívásának megoldása is. Ennek érdekében egy körforgalom épülne, amelyet megyei és városi forrásokból finanszíroznának, s a tervek szerint jövőre el is készülhetne. Mint ismeretes itt megyei és városi utak találkozásáról van szó, ezért a megvalósításnak is közösnek kell lennie. Emellett a Vidékfejlesztési Szakközépiskolánál működő uszoda felújítását és a Ladislav Dúbrava Gimnázium tornatermének kialakítását is megszavazták a képviselők. Tegyük hozzá rögtön, hogy ellenszavazat nélkül mind a 38-an, amit Viskupič és Hájos is külön megköszönt, s biztosították a megye további járásaiból érkező képviselőket, hogy az őket érintő befektetések esetében hasonlóan fognak cselekedni. 

Hájos Zoltán a képviselőknek indokolta, miért van szükség ezekre beruházásokra a városban, melyek közül például az uszoda bizonyos gazdaságo hasznot is termel. A Dunaszerdahelyt érintő projektek között továbbá szerepelt a kőszínház kialakításának támogatása is. Ennek első fázisa a projekt kidolgozása még az idei évben megvalósul, majd folyamatos széles szakmai konzultáció mellett a további lépésekre kerülne sor.  A színházépítés kapcsán Hájos elmondta, a Dunaszerdahelyi járásban több mint 110 ezer ember él, döntő többségben magyar nemzetiségűek, de a felépülő színházban természetesen bemutatkozási lehetőséget kapnának más színházak, például a nagyszombati színház és a komáromi Jókai Színház is. A kulturális élet felpezsdítését szolgálja majd az új létesítmény, amire ennek a régiónak nagy szüksége van.

ViskupIč az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, mint korábbi parlamenti kultúrpolitikus fontosnak tartja a kulturális bázisok megerősödését és azt is, hogy a megye gazdagítsa az intézményeinek számát és ne elvessze azokat, ahogy a korábbi 17 évben történt. A megyeelnök a Dunaszerdahelyre érkező megyei beruházások euróban mérhető összegét még nem kívánta portálunknak számszerűsíteni (becslések szerint több százezer euróról van szó), ezt majd a konkrét projektek megléte esetén tudja pontosítani, de fontosnak tartja, hogy a megye legdélebbi járásában ilyen fejlesztések valósulhatnak meg. 

Berényi köszönetet mondott megyeelnöknek azért is, hogy két nagyon jelentős intézménybe nyert mandátumot. Az egyik a kormány nemzeti kisebbségi tanácsa, ahová a megyeelnök javaslatára került. Szavazati joggal bíró, rendes tagjává vált a szlovák régiós bizottságnak, ami az EU egyik legfontosabb szerve, s ebben bizottságban is megyeelnök adta át neki helyét, amit nagyra becsül, és egyúttal nagy kihívás is számára.

A további Dunaszerdahelyi járást illető megyei beruházások kapcsán érdemes elmondani, hogy elkészült a Nyárasd és Alistál közötti útszakasz felújításának első része, jövőre a másik, rövidebb rész is felújításra kerül, amely segít majd a teherforgalom elterelésében Ekecs és Nyárasd községekből.

Ezt már olvasta?

Cookies