Back to top

Májusfaállítás Sikabonyban

Publikálva: 2016, május 1 - 14:45
A Sikabony Polgári Társulás ismét gazdag programokkal teli tavaszünnepet szervezett a városrész lakói számára – mintegy 150-en látogatták el az eseményre szombaton.
Májusfaállítás Sikabonyban

Az aktív, Sikabony lakói számára havi rendszerességgel programokat szervező társulás nem első alkalommal állított májusfát a Sikabonyi Közösségi Ház udvarán. Hasonlóan a tavalyihoz, idén április 30-án is a fát díszítették fel előbb, majd a férfiak – köztük a Sikabonyi Önkéntes Tűzoltószervezet tagjai – felállították a májusfát.

Az eseményt kultúrműsor kísérte: előbb a Jilemnicky utcai alapiskola mellett működő „Krpčiarik” néptánccsoportja lépett fel hangulatos műsorral, majd őket az Alistáli Népdalkör követte, magyar nótákkal, dalokkal.

A polgári társulás vezetője, Simon Ferenc a tavaszköszöntő ünnepségen adta át a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás képviselője, Lanstyák Edit számára a Sikabonyi Búcsúi Bálban e célra tombolajegyekből összegyűjtött 300 eurónyi összeget.

A májusfaállításon nemcsak a fellépők által keltett jó hangulatot „ízlelhették” meg a rendezvényre ellátogatók, hanem az ott főzött finom gulyást is – többek között...

Kapcsolódó képgalériánkat itt tekinthetik meg!

_________________________________________

A májusfát a Csallóközben sok helyütt májfának is nevezik, írja Marczell Béla a Csallóközi népszokások című munkájában. „Régen a fát mindig a legény állította annak a lánynak, akinek udvarolt, vagy aki nagyon tetszett neki. Már néhány nappal korábban kiválasztotta a legszebb fát, május elseje előtti napon, úgy éjféltájban, barátainak a segítségével csendesen a kapuhoz állította. A magas fa tetejére orgonacsokrot kötöttek, ágait pedig különböző színű szalagokkal díszítették.  (...) Ez a szerelmi jelkép rendszerint a hónap végéig maradt a kapuban. Több helyen viszont már pünkösd vasárnapra eltávolították. Ha a leánynak nem tetszett a
legény, aki a fát a kapujába állította, a reggeli ébredés után azonnal el is tüntette a kapuból. A májusfa nemcsak a tavaszi örömnek, a fiatalság nyiladozó szerelmének a jelképe, hanem bajelhárító, betegségek ellen védő szerepe is van.”