Back to top

Május vége előtt engedélyezhetik a külföldi utazást

Publikálva: 2021, május 9 - 22:57
Elképzelhető, hogy május 28. előtt engedélyezik a külföldi kirándulást - mondta el Martin Klus, a külügyi tárca államtitkára a TA3 televízió A politikában című vasárnapi műsorában.
Május vége előtt engedélyezhetik a külföldi utazást

Klus szerint a szakértői tanács is hajlik arra, hogy a járványügyi bizottság május 15-re módosítsa a határidőt. Hozzátette, úgynevezett utazási szemafort vezetnének be, amely az egyes országokat az aktuális járványügyi helyzet szerint különböztetné meg.

„Lazítani kell a szabadidős utazások tilalmán, hogy koordinálni tudjuk az aktivitást az Európai Unióban” - mondta az államtitkár.

Kiemelte, Szlovákia jelenleg európai szinten is jól áll a járványkezelés terén, ezért érzi az igényt az ország nyitására. Ugyanakkor tudatosítanunk kell, hogy ennek a nyitásnak fokozatosnak kell lennie.

Tomáš Valášek, parlamenti képviselő a vitaműsorban megjegyezte, az Európai Unió egy úgynevezett zöld igazolás bevezetésén dolgozik, mely az unión belüli utazást segítené és június közepére tervezik a bevezetését.

A nemzetközi utazást olyan feltételekhez kötnék, mint a negatív koronavírus-teszt, a leküzdött Covid-19, vagy a már megkapott koronavírus elleni védőoltás.

A parlament külügyi bizottságának elnöke, Marián Kéry azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy még nem teljesen világos, mely vakcinákat fogadják majd el az igazoláshoz, és melyeket nem.

Valášek támogatja Szlovákia azon álláspontját, miszerint az EU országai maguk döntsék el, mely oltóanyagokat fogadnák el a zöld igazoláshoz.

Figyelmeztetett arra, hogy nem lesz egységes az unió országainak álláspontja, ami esetleg nehezítheti az orosz Szputnyikkal, vagy a kínai Sinovacommal oltottak utazási lehetőségeit.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus