Back to top

Május 9-én megszűnik a nyugdíjasok idősávja az üzletekben

Publikálva: 2021, április 30 - 07:58
2021. május 9-én megszűnik a nyugdíjasok, az egészségkárosodott személyek és kísérőik számára fenntartott idősáv az üzletekben. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) új rendeletéről Daša Račková szóvivő tájékoztatott.
Május 9-én megszűnik a nyugdíjasok idősávja az üzletekben

A rendelet május 3-tól hatályos változása lehetővé teszi a sífelvonók használatát is vagy egy, illetve vagy az egy háztartásban élő személyek számára. A felvonók és felvonók látogatói számára szükséges negatív teszt 72 órán át is érvényes lehet (korábban legfeljebb 48 óra volt).

A rendelet új mentességet ír elő a hatnál több embert érintő tömegrendezvények tilalma alól. Május 3-tól nyilvános kulturális rendezvények, azaz színház, filmprodukciók, koncertek és kiállítások is engedélyezettek.

Ezeket olyan járásokban lehet megszervezni, amelyek legfeljebb a figyelmeztetés második szintjén vannak, vagyis az úgynevezett vörös fázisban vannak

- mondta Račková.

Rámutatott továbbá arra, hogy ezekre az eseményekre a nézőtér befogadóképességének csak a felét lehet majd betölteni, míg a piros körzetekben legfeljebb 200 látogató lehet a szabadtér esetén vagy 150 látogató a belső térben. Csak biztonságos távolságban ülhetnek, a szervezőknek bármikor igazolnia kell tudnia a létszámot, és a rendezvény után két héttel is rendelkeznie kell a látogatók telefonszámával és e-mailcímükkel.

A látogatóknak be kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi érvényes RT-PCR / LAMP tesztet, vagy egy 24 óránál nem régebbi Ag tesztet. A tesztre  nincs szükségük a 10 év alatti gyermekeknek, az oltottaknak, ill. akik kevesebb, mint 180 nappal ezelőtt átestek a COVID-19 betegségen. A kulturális események szervezésének feltételeit részletesen leírja a kulturális jelzőlámpa, amelyet a kormány szerdán (április 28.) hagyott jóvá.

A beltéri mozik azonban továbbra is zárva tartanak. Megnyitásuk csak a járványügyi helyzet javulása után várható.

ma7/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies