Jelenlegi hely

Majd' 12 eurós órabért ad az angol Lidl a dolgozóinak

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, február 16 - 09:32 | Színes
A brit Guardian értesüléseire hagyatkozva a napi.hu gazdasági portál írta meg, hogy márciustól közel 12 euróra növekedik az üzletlánc angliai dolgozóinak minimális fizetése. Az első hallásra remek ajánlat azonban ne késztessen senkit arra, hogy nyakába vegye Európát, van egy igen komoly csavar a dologban.
Majd' 12 eurós órabért ad az angol Lidl a dolgozóinak

A Lidl egyike Európa legnépszerűbb üzlethálózatainak, a német anyacégnek mára közel tízezer üzlete van szerte a kontinensen, sőt néhány éve az Egyesült Államokban is megjelentek. A vállalat dolgozói és szakmai népszerűségi versenyek sorozatát nyeri, egyike az ország legnépszerűbb munkaadóinak. A konkurenciához képest közmondásosan magasabb fizetések és kellemesebb munkakörülményeinek köszönhetően ma közel ötezer embert alkalmaz Szlovákiában. Az áruházlánc mintegy 140 bolttal és három logisztikai központtal van jelen a piacon. Mára, gazdasági eredményeit tekintve, a Lidl az ország piacvezető üzletlánca.

Az angliai leányvállalat a napokban jelentette be, reagálva közvetlen konkurense, az Aldi hasonló intézkedésére, hogy 9,3 fontra, azaz kábé 11,2 euróra emeli a dolgozói minimálbért. Fővárosi üzleteinek alkalmazottai még ennél is többet, legalább tizenhárom eurós órabért kapnak majd márciustól.

Hasonló béremelésekre Európa több országában is sor kerülhet. A napi.hu megtudta, Magyarországon például vagy 7,5 milliárd forintot, azaz mintegy 230 millió eurót szánnak csak idén az alkalmazotti bérek emelésére. Szlovákiából hasonló adatok sajnos nem állnak rendelkezésre, de a vállalat egy 2019-es sajtóhíre szerint a piaci átlagbérnél mintegy 150 euróval fizet többet alkalmazottainak.

Nem eszik oly' forrón

Az első blikkre, különösen a hazai bérekhez képest igen magas órabér azonban csak addig tűnik csalogatónak, míg bele nem gondolunk, hogy Európa egyik legdrágább országában adják. Igaz ugyan, hogy egy hónapra felszorozva ez a közép-európai Lidl-dolgozók bruttó bérének közel duplája, de ez az órabér nem sokkal haladja meg az angliai minimálbért, amely idén áprilistól 10,5 euróra (8,75 font) emelkedik.

A relatív minimálbérhez viszonyítva már sokkal jobban jönnek ki a Lidl magyarországi, illetve szlovákiai dolgozói. Míg Angliában nagyjából 5-30%-kal haladja meg az üzletlánc dolgozóinak fizetése a minimálbért, addig Magyarországon és Szlovákiában közel a dupláját kereshetik a minimálbérnek a Lidl alkalmazottai.

A megélhetéshez szükséges anyagiakat pedig kár is lenne összehasonlítani a két ország között...

ma7.sk

Címkék: Lidl