Jelenlegi hely

Magyarország ismét szigorítja határvédelmét a koronavírus miatt

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, július 12 - 13:43 | Hírek
Megjelent az a rendelet, amely részletesen leírja a koronavírus behurcolása ellen hozott magyarországi kormányzati intézkedéseket. Erről Gulyás Gergely miniszter tett bejelentést vasárnap délelőtt.
Magyarország ismét szigorítja határvédelmét a koronavírus miatt

Vörös, sárga és zöld kategóriába csoportosítják az államokat. Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra.

A legkockázatosabb, vörös kategóriába került Európából Albánia, Bosznia-Herrcegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Montenegró és Ukrajna is, illetve egyes ázsiai országok.

Az EU-tagállamok közül sárga kategóriába került Románia, Portugália, Bulgária és Svédország. Továbbá Szerbia, Oroszország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína is. Aki ezekből az országokból érkezik, az karanténba kerül és az első negatív teszt után elhagyhatja a karantént, de kell még egy másik teszt is.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van. Aki innen érkezik, azt szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A sárga és vörös kategóriájú országból érkező magyar állampolgároknak és rokonaiknak a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesni és karanténba kell vonulni 14 napra, ha felmerül a gyanú, hogy kornavírus-fertőzöttek. Akkor mentesülhet ez alól az illető, ha van negatív koronavírus-tesztje. Ha karanténba kerül, sárga ország esetén egy, vörös ország esetén két negatív teszttel lehet kikerülni a karanténből.

Külföldiek esetén, ha sárga kategóriájú országból érkezik, akkor karanténba kell vonulni, vörös országból viszont nem léphet be Magyarországra senki.

A kormány augusztus 1-ig vállalja a teszteléssel kapcsolatos költségeket, az ezután érkezőknek pedig már maguknak kell a tesztet fizetni, ha olyan országból érkeznek, amelyre a karantén szabályai vonatkoznak.

Az új beutazási szabályok jövő kedden éjféltől lépnek hatályba.

A kormány folyamatosan követi a fertőzöttségi adatokat és aggasztó jeleket látunk a környező országokban - mondta Gulyás Gergely. Magyarországon az aktív fertőzöttek száma viszont csökken, ezt szeretnénk fenntartani - tette hozzá.

ma7 / MTI

Címkék: koronavírus