Back to top

Magyar Passió – filmvetítés és beszélgetés az alkotókkal

Publikálva: 2022, február 20 - 10:31
Színes magyar történelmi film. A vetítés után találkozó és beszélgetés Eperjes Károllyal és Gál Tamással.
Esemény időpontja: 
Hétfő, 2022, március 14 - 18:00
Helyszín: 
Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ
Belépő: 
I. osztály: 12 €, II. osztály: 10 €

A beszélgetést Póda Erzsébet újságíró, író vezeti.

A „Magyar passió” a második világháború után megszilárduló kommunista diktatúra egyik emblematikus intézkedését járja körül – a szerzetesrendek és az ÁVH egyenlőtlen küzdelmét a fiatalság befolyásolásáért, illetve a hívek megtartásáért. A kor nagy karakterei olyan mártírok voltak, akik „nem hajlottak meg, hanem törtek”.

A legnagyobb akadályt a kommunista ideológia korlátlan sulykolása előtt az erős tömegmozgalmi, ifjúsági bázissal rendelkező egyházi iskolák és azok működtetői, a szerzetesrendek jelentették.

A megtörtént eseményeken alapuló film a fenti történelmi küzdelem átélését célozza meg - személyes sorsokon keresztül. A film középpontjában az ÁVH által foglyul ejtett szerzetes, Leopold atya és a vallatótisztje, a fiatal Keller főhadnagy párharca áll.

Az ÁVH koncepciós pert tervez Leopold atya ellen, hogy példát statuáljon, a párt parancsa értelmében. A vallatásokra a fiatal, egykor kirúgott diákját, Keller ÁVH főhadnagyot szemelik ki. „Ne csak őrizd, gyűlöld is.” – az ÁVH-s mottó jegyében dolgozó Keller a vallatások során azt veszi észre magán, hogy a gyűlölet helyett az együttérzés növekszik benne. Leopold atya egyre durvább vallatásaival Kellernek saját erkölcsi határait kell átlépnie.

Leopold a szikla szilárdságával állja a csapásokat egészen a végkifejletig. Keller, a vallató tiszt, a kirúgott diák, látva egykori tanára, Leopold atya szenvedését, meghasonlik. Az atya vallatásának stációiban Krisztus szenvedései köszönnek vissza.

A történet a következetes helytállásról, a hitről, a meghasonulásról és a mártíriumról szól.

Rendező: Eperjes Károly A forgatókönyvet Várnai Péter címzetes prépost “Jézus inge” c. írása alapján Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írta. Technikai rendező Pájer Róbert, operatőr Csukás Sándor, zeneszerző Bucz Magor Soma. Producer Hábermann Jenő.

Szereplők: Leopold atya – EPERJES KÁROLY Keller főhadnagy – TELEKES PÉTER Fjodorov őrnagy – GÁL TAMÁS Steiner – NEMCSÁK KÁROLY Fekete – JAKAB TAMÁS Budai prépost – KOVÁCS FRIGYES Godofréd testvér – TÓTH JÁNOS GERGELY Rozi néni – PÁSZTOR ERZSI További szerepekben: Tordai Teri, Újlaki Dénes, Prokopiusz Maja, Tóth Auguszta, Koltai János, Tahi József, Lippai László, Császár Angéla.

Tájékoztatás: +421 919 355 319, +421 31 590 08 13
Jegyárak (film+találkozó): I. osztály: 12 €, II. osztály: 10 €

Az est partnere a Pázmaneum Polgári Társulás.

ticket HU

 

Cookies