Back to top

Magyar nyelvű oktatóvideók is készülnek az oktatási minisztérium berkeiben

Publikálva: 2021, január 20 - 07:28
A koronavírus-járvány miatti korlátozások nagyban nehezítik az oktatás menetét. A szlovákiai oktatási intézmények már a járvány első hulláma idején átálltak a távoktatásra. A nemzetiségi iskolákban a zökkenőmentes távoktatást a szlovák oktatásügyi minisztérium is segíti.
Magyar nyelvű oktatóvideók is készülnek az oktatási minisztérium berkeiben

Mint Filip Mónika, az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi és inkluzív oktatásért felelős államtitkára a közösségi oldalán bejelentette: rövid oktatóvideók készítésébe kezdenek, amelyek segítik a tanár munkáját, hozzátéve, hogy a leendő oktatóvideók a távoktatásban hasznosíthatóak, valamint az iskolai oktatásból betegség miatt hiányzó tanulókat is segítheti majd.

Jelenleg még zajlik a magyar, ruszin és roma nyelvű oktatóvideók készítése.

„A magyar iskolák számára magyar nyelv és irodalom illetve matematika tantárgyakban készülnek oktatóvideók. Emellett készülnek még ruszin nyelvű, roma nyelvű videók különböző témákkal. Az összes videó a 6. évfolyamnak készül” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Filip Mónika.

Mint az államtitkár asszony megjegyezte: a feldolgozandó témákat gyakorló pedagógusok adják elő. A pedagógusok Szlovákia-szerte különböző tanintézményekben tevékenykednek. Az oktatóvideók koordinátora a szaktárcán belül Kocskovics Gabriella.

Minden oktatóvideó mellé egy feladatlapot is csatolnak. Mint elmondta, a nemzetiségi kisvideók még csak most készülnek, illetve elbírálás alatt vannak.

Nagyon örülök, hogy ez a modern oktatási forma a nemzetiségi kisebbségek nyelvén is elérhetővé válik. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni az oktatás minőségének a javításához a digitális technológia segítségével – zárta gondolatait az államtitkár asszony.

A 2021-es év folyamán összesen 200 oktatóvideó készülhet el: 140 magyar, 40 ruszin, valamint 20 roma nyelven. Az oktatóvideók összköltségvetése 100 000 euró.

Az elkészült oktatófilmek a szaktárca edu.tv honlapján lesznek elérhetőek.

felvidek.ma

Ezt már olvasta?