Jelenlegi hely

A magyar film napját méltatták

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, május 12 - 08:30 | Testvérvárosi hírek
Magyarországon 2018-tól április 30-án ünneplik a magyar film napját. Ennek alkalmából Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös szervezésében bemutatták az Aurora Borealis – Északi fény című filmet. A május 2-án tartott filmvetítésre a színház nagytermében került sor.
A magyar film napját méltatták

Az érdeklődőket Szilágyi Mátyás főkonzul köszöntötte. Örömét fejezte ki aziránt, hogy a kárpátaljai közönség is megünnepelheti a magyar filmgyártás napját. „A film, melyet láthatunk, történelemboncoló, ugyanis a második világháborút követő szovjet megszállás fájdalmát meséli el.”

Az Északi fény két idősíkon mesél háborúról, szerelemről, anya-lánya kapcsolatról. Megismerhetjük azokat az erős nőket, akik talpra állnak a veszteségek után, túlélik a szovjet katonák által elkövetett erőszakos tetteket. A Bécsben élő Olga édesanyja kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. A néhol krimibe illő nyomozás az  '50-es évek Európájába kalauzol minket. Az alkotás kíméletlen őszinteséggel vall identitásválságról, elmúlásról, soha nem feledhető szerelemről.

A megható történet főszerepeiben olyan kiválóságokat láthattunk, mint Törőcsik Mari vagy Törőcsik Franciska. A filmet Mészáros Márta rendezte.

K. A. / karpatinfo.net

Címkék: Beregszász