Back to top

Magyar adomány a határon túli magyaroknak!

Publikálva: 2021, március 8 - 22:05
A súlyos járványügyi helyzetre és az ennek következtében beállt kórházi kapacitáshiányra való tekintettel újabb magyar segítség érkezett a Felvidékre. A Magyar Kormány egészségügyi eszközöket, összesen 17 darab, Panther–5 típusú, magyar gyártmányú lélegeztetőgépet adományozott a külhoni magyarság és a dél-szlovákiai kórházak megsegítése érdekében. A támogatás kedvezményezettje a Kukkonia polgári társulás, amely a felvidéki kórházak közötti elosztás koordinálásában működik közre.
Magyar adomány a határon túli magyaroknak!

Az adomány március 8-án érkezett meg Dunaszerdahelyre, a Kukkonia polgári társulás képviselőihez. A polgári társulás az egészségügyi eszközöket az adománylevél elveivel összhangban juttatja el a kedvezményezett egészségügyi intézményeknek. Az ünnepélyes átadás során az adomány egy részét – 6 lélegeztetőgépet – Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete, Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője és Berényi József, a dunaszerdahelyi kórház felügyelő tanácsának a tagja adták át Bock Sylviának, a dunaszerdahelyi Svet zdravia kórház igazgatónőjének és MUDr. Horváth Zoltánnak. A további 11 lélegeztetőgépet a következő célkorházakba továbbítja a polgári társulás:

AGEL Kórház – Léva, AGEL Kórház – Komárom, Érsekújvári Egyetemi Kórház és Rendelőintézet, Svet zdravia Általános Kórház – Rimaszombat, Szent Barbara Általános Kórház és Rendelőintézet – Rozsnyó, Svet zdravia Kórház – Nagymihály, Általános Kórház és Rendelőintézet – Losonc, Kórház és Rendelőintézet – Királyhelmec, Kórház és Rendelőintézet – Nagyrőce, Svet zdravia Kórház és Rendelőintézet – Tőketerebes, Általános Kórház és Rendelőintézet – Nagykürtös.

„Megtiszteltetés számunkra az ismételt felkérés, hiszen polgári társulásunk küldetése a régió fejlesztése, és kötelességünknek érezzük egymás segítését itt a Felvidéken. Ilyen nehéz időkben különösen fontos, hogy támaszkodhatunk Magyarország segítségére, hiszen a nemzeti összetartozás érzését mi más erősítené jobban, mint az ilyen cselekedetek. A kórházak, a betegek és az egész közösségünk nevében köszönjük szépen az adományt, amelyet az adománylevél kitételeivel összhangban juttatunk el a kedvezményezett kórházaknak” – mondta Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője.

„A dunaszerdahelyi kórház esetében a kórház felügyelő tanácsának tagjaként kezdeményeztem a lélegeztetőgépek adományozását. A Magyar Kormány pedig az adományt további 11 lélegeztetőgéppel bővítette Dél-Szlovákia részére” – tette hozzá Berényi József, a dunaszerdahelyi kórház felügyelő tanácsának a tagja.

„Hasonlóan a korábban érkezett adományokhoz (védőfelszerelések, maszkok) ezúttal is az az ok áll az adományozás mögött, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Tekintettel a rendkívül súlyos szlovákiai járványhelyzetre, a Magyar Kormány a lélegeztetőgépek adományozása mellett döntött. A döntést megelőzte, hogy felvidéki szervezetek segítségével felmértük, hogy pontosan melyik kórháznak milyen és hány eszközre van szüksége, hogy el tudja látni a hozzá került betegeket. Remélem, hogy ez az adomány enyhíteni tudja majd a kórházakra nehezedő nyomást” – nyilatkozta Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete.

(sajtóhír)

Ezt már olvasta?

Címkék: kórház
Cookies