Jelenlegi hely

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, november 25 - 19:21 | Közérdekű
Az ENSZ Közgyűlése 1993-ban határozatot fogadott el a nők elleni erőszak megszüntetéséről, majd 1999-ben november 25-öt a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává nyilvánította.
Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

„A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot” – mondja ki az ENSZ a nők elleni erőszakról (Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993).

A családon belüli erőszaknak soha nincsenek kívánatos következményei, testi, lelki sérülések kísérik. Sértettei, áldozatai döntő többségben nők és gyermekek, valamint más, helyzetüknél fogva kiszolgáltatott, leginkább idős, beteg emberek. A családon belül elkövetett erőszakra jellemző, hogy az erőszak formája nem csak fizikai, hanem szándékosan előidézett lelki gyötrelem, terror is lehet. A bántalmazás lehet az életkoruknál, speciális helyzetüknél fogva egyes családtagok esetében a gondoskodás elmulasztása, az elhanyagolás, a segítő beavatkozás elmulasztása. Ez a fajta bántalmazás csecsemő- és kisgyermekkorban, valamint idős, magatehetetlen emberek esetében végzetesnek bizonyulhat.

„Ráadásul ez nem magánügy, hanem közösségünk ügye, felelőssége is. Ha tehát tudjuk, hogy a környezetünkben, baráti vagy ismerősi körünkben valakivel erőszakosan bánnak, ne hagyjuk szó nélkül. Segíteni emberi és morális kötelességünk is egyben. A rendőrség feladata is a segítség, ezért is jelzem minden fórumon, hogy az áldozatnak nem várnia, tűrnie kellene, hanem bizalommal a rendőrséghez fordulnia. A bűnmegelőzési osztály munkatársai Dunaszerdahelyen is megtesznek ezért mindent” – fogalmazott Végh Iveta (lenti képünkön), a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa.

„Hogy kire figyeljünk, kit érinthet a probléma? Nem is gondolnánk, de bárkit a környezetünkből, akár a barátainkat, ismerőseinket, azok gyermekeit – a sor sajnos folytatható, hiszen sajnos bárki élhet bántalmazó kapcsolatban... Persze fontos kérdés az is, beismerjük-e magunknak, ha ilyen szituációba kerülünk? Akarunk-e, illetve tudunk-e, merünk-e ezen változtatni, segítséget kérni? – tette fel mindannyiunknak a kérdést Végh Iveta százados. 

Számok amelyeket ilyen esetekben lehet hívni:

A régióban ismert több lelki egészségügyi telefonszolgálat mellett bártan hívható ilyen esetben a rendőrség a 158-as telefonszámon, de ingyenes non-stop vonal is létezik a 0800 212 212-es számon az erőszakban szenvedő nők számára vagy a sürgősségi vonalat is elérhetik a 112-es hívószámon.

Emellett a Nagyszombati kerület részére információs iroda is működik, amelyet a 033/556 47 09-es vagy a 0918 611 669-es számon lehet tárcsázni.

(na)

Címkék: rendőrség